ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: Αυτό το Ford κοστίζει 12+ εκατομμύρια δολάρια και υπάρχει λόγος

Αυτοκίνητο: Αυτό το Ford κοστίζει 12+ εκατομμύρια δολάρια και υπάρχει λόγος

Οι 24 Ώρες του Le Mans του 1966 αναφέρονται με χρυσά γράμματα στην ιστορία της Ford. Κι αυτό γιατί χωρίς να έχει σχεδόν καμία εμπειρία στην κατασκευή σούπερ σπορ μοντέλων μπόρεσε να πετύχει με το θρυλικό GT40 το 1-2-3 στο διάσημο αγώνα αντοχής, αφήνοντας πίσω της τις Ferrari που ήταν το λογικό φαβορί.

Ο θρίαμβος αυτός για την αμερικάνικη εταιρεία αποκτούσε ακόμα μεγαλύτερη διάσταση αν αναλογιστεί κανείς πως τρία χρόνια πιο πριν, το Μάιο του 1963 η Ford ήταν κυριολεκτικά έτοιμη να εξαγοράσει τη Ferrari. Τελικά ο Enzo Ferrari όχι μόνο δεν συναίνεσε στη συμφωνία αλλά σνόμπαρε και επιδεικτικά τον απεσταλμένο της Ford Don Frey. Ο οποίος επιστρέφοντας με άδεια χέρια στο Ντιτρόιτ πήρε την εντολή από το Henry Ford II να εξελίξει ένα σούπερ σπορ μοντέλο με το οποίο η εταιρεία θα μετείχε και στο θρυλικό αγώνα αντοχής.

Κάπως έτσι προέκυψε το διάσημo Ford GT40, που έχει ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σχήματα υπερ- αυτοκινήτου και ύψος μόλις 1 μέτρο και 16 χιλιοστά.

Το αυτοκίνητο των φωτογραφιών μας με το νούμερο 5 στις πόρτες και το καπό είναι αυτό που τερμάτισε το 1966 στην 3η θέση γενικής των 24 Ωρών του Le Mans έχοντας συμπληρώσει 348 γύρους, με οδηγούς τους Ronnie Bucknum και Dick Hutcherson -για την ιστορία νικητές με το πρώτο Ford GT40 ήταν οι Bruce McLaren, o ιδρυτής της ομώνυμης ομάδας και Chris Amon.

Ο κινητήρας του είναι ένας θηριώδης V8 με 7.000 κυβικά, η απόδοση του οποίου φτάνει τους 492 ίππους, οι οποίοι φυσικά εξασφάλιζαν και εξαιρετικές επιδόσεις, Λέγεται μάλιστα πως με τις κατάλληλες ρυθμίσεις, κυρίως στην κλιμάκωση του κιβωτίου, το αγωνιστικό GT40 μπορούσε να ξεπεράσει τα 320 χλμ./ ώρα και όλα αυτά πριν από 52 ολόκληρα χρόνια.

Το αυτοκίνητο με το νούμερο 5 βρίσκεται σε άριστη κατάσταση -ακόμα και σε ότι αφορά την ιδιαίτερη, χρυσή βαφή του αμαξώματός του- σαν να ξεκινούσε και τώρα τις 24 Ώρες του Le Mans, που βρίσκονται σε εξέλιξη με τις δοκιμές τους. Και αυτό βέβαια είναι κάτι που μαζί με την ιστορία του θα εκτινάξει την τιμή του στα ύψη στη δημοπρασία στο Monterey, στην Καλιφόρνια στα τέλη Αυγούστου. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 9 με 12 εκατομμύρια δολάρια, ενώ κάποιοι αναφέρουν πως τελικά θα αλλάξει χέρια για αρκετά περισσότερα χρήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ