ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Στο φετινό Goodwood Festival of Speed θα τρέξει το πρώτο αυτοκίνητο χωρίς οδηγό

Στο φετινό Goodwood Festival of Speed θα τρέξει το πρώτο αυτοκίνητο χωρίς οδηγό

Το περίφημο Goodwood Festival of Speed που διοργανώνει εδώ και 25 χρόνια στην ιδιοκτησία του ο Λόρδος March έχει εξελιχθεί μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια σε ένα mega event στο χώρο της αυτοκίνησης. Με δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες, με αγώνες, με πολλές παράλληλες εκδηλώσεις και φυσικά με πάρα πολλές πρωτιές.

Μια από αυτές, η οποία θα προσθέσει κάτι ακόμα στη αίγλη αλλά και το ειδικό βάρος του Goodwood Festival of Speed, είναι η συμμετοχή στην παραδοσιακή ανάβαση των 1,16 μιλίων και του πρώτου αυτοκινήτου χωρίς οδηγό.

Πρόκειται φυσικά για ένα αυτόνομο μοντέλο και πιο συγκεκριμένα για το Roborace, που πέρυσι είχε δώσει το παρόν ως έκθεμα. Φέτος θα μετέχει κανονικά στην ανάβαση στην οποία θα τρέξει βασιζόμενο σε στοιχεία που θα του παρέχουν οι κάμερες, το GPS και οι πάμπολλοι αισθητήρες του. Τα δεδομένα αυτά θα αξιοποιούνται από τον υπολογιστή NVIDIA Drive PX2 με τον οποίο εξοπλίζεται, ενώ έχει εξελιχθεί και ένας ειδικός αλγόριθμος οδήγησης με τεχνητή νοημοσύνη.

Υπεύθυνος για την εμφάνιση του Roborace είναι ο σχεδιαστής του Hollywood Daniel Simon, ο οποίος έχει εργαστεί σε διάφορες ταινίες επιστημονικής φαντασίας, όπως το Tron. Λογικά λοιπόν το δημιούργημά του αυτό θυμίζει αρκετά αυτοκίνητα της συγκεκριμένης ταινίας.

Το βάρος του είναι περίπου 1.350 κιλά, ενώ η κίνησή του εξασφαλίζεται από συνολικά 4 ηλεκτροκινητήρες τοποθετημένους στις πλήμνες των τροχών. Κάθε ένας τους αποδίδει 135 kW (184) ίππους, οπότε και οι επιδόσεις του είναι αντίστοιχες της εξωτερικής του εμφάνισης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ