ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: Το νέο Honda CR-V έγινε ακόμα πιο καλό και 7θέσιο και υβριδικό

Αυτοκίνητο: Το νέο Honda CR-V έγινε ακόμα πιο καλό και 7θέσιο και υβριδικό

Το CR-V της Honda έχει πίσω του μια ιστορία 23 ετών, μιας και παρουσιάστηκε το 1995. Τότε ήταν ένα από τα πρώτο τζιπ της νέας γενιάς, αυτά που τώρα ονομάζουμε SUV, συνδυάζοντας τους μεγάλους χώρους και την πρακτικότητα, με αξιόλογη οδική συμπεριφορά και σύγχρονους κινητήρες.

Ο συνδυασμός αυτός αποδείχθηκε ιδιαίτερα δημοφιλής, μιας και οι μέχρι στιγμής πωλήσεις του φτάνουν τα 9,7 εκατομμύρια μονάδες, ενώ η τελευταία, 5η του κατά σειρά γενιά που μόλις παρουσιάστηκε είναι κατά τους ανθρώπους της Honda και η πιο εξελιγμένη. Και αυτό γιατί για πρώτη φορά στην ιστορία του το CR-V είναι και 7θέσιο και υβριδικό, ενώ ενδιαφέρον είναι πως η γκάμα του δεν περιλαμβάνει κινητήρα πετρελαίου.

Από πλευράς εμφάνισης οι Ιάπωνες εξέλιξαν το βασικό σχήμα της προηγούμενης γενιάς κάνοντάς του πιο δυναμικό, χωρίς όμως να αυξήσουν ουσιαστικά τις εξωτερικές του διαστάσεις. Έτσι το μήκος του είναι 4,60 μέτρα (+15 χιλιοστά), ενώ στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του περιλαμβάνονται τα φώτα, με τα πίσω να αγκαλιάζουν τις κολώνες, αλλά και η αυξημένη απόσταση από το έδαφος. Η οποία στην τετρακίνητη έκδοση φτάνει τα 20,8 εκατοστά (προσθιοκίνητη 19,1), γεγονός που αν μη τι άλλο τονίζει το off road αισθητικό στοιχείο.

Στο εσωτερικό οι Ιάπωνες τα έχουν καταφέρει πράγματι καλύτερα από κάθε άλλη φορά, δημιουργώντας ένα μοντέρνο περιβάλλον με εξαιρετική θέση οδήγησης, ψηφιακό πίνακα οργάνων (Driver Information Interface ή DII) με οθόνη TFT-LCD 7 ιντσών και μια οθόνη αφής 7,0 ιντσών στο κέντρο του ταμπλό. Η οθόνη αυτή δεν έχει σχέση με αυτήν της προηγούμενης γενιάς μιας και είναι εμφανώς πιο γρήγορη από πλευράς απόκρισης και με πολύ καλύτερα γραφικά, ενώ πολλές από τις ρυθμίσεις γίνονται από τους διακόπτες αφής στο τιμόνι.

Από κει και πέρα και σύμφωνα με την παράδοση της Honda η ποιότητα κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα και οι χώροι χάρη και στην μικρή αύξηση (+30 χιλιοστά) του μεταξονίου, είναι εξαιρετικοί. Όπως προαναφέραμε υπάρχει προαιρετικά και τρίτη σειρά καθισμάτων με δύο κρυφά καθίσματα, κατάλληλα στην ουσία για παιδιά, που όταν δεν χρειάζονται είναι «κρυφά». Πολύ πρακτικό στοιχείο η δυνατότητα μετακίνησης των καθισμάτων της 2ης σειράς κατά 15 εκατοστά, ενώ ο χώρος αποσκευών των 561 λίτρων (150 ως 7θέσιο) είναι ακόμα πιο εύκολος στη φόρτωση χάρη στην αύξηση των διαστάσεών του.

Ο εξοπλισμός είναι στην ουσία πλήρης σε όλους τους τομείς και στα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού -υπάρχουν μεταξύ άλλων τα lane keeping assist, adaptive cruise control, forward collision με προειδοποίηση για πεζό καθώς και ένα ειδικό σύστημα που ρυθμίζει το ύψος που ανοίγει η ηλεκτρική 5η πόρτα προκειμένου να μην υπάρχουν τυχόν ζημιές σε χαμηλά γκαράζ.

HONDA CR V 2018 10a

Μοντέρνο και ποιοτικό το εσωτερικό του νέου CR-V, με τον εξοπλισμό να είναι πλήρης και σε ότι αφορά τα συστήματα υποβοήθησης. Σαφώς καλύτερο και το σύστημα infotainment. Πηγή: Honda

Το νέο CR-V είναι στάνταρ προσθιοκίνητο με την τετρακίνηση να αποτελεί μέρος του επιπλέον εξοπλισμού -το «Real Time AWD» βασίζεται σε έναν ηλεκτρονικά ελεγχόμενο πολύδισκο συμπλέκτη που μπορεί να μεταφέρει έως και 60% της ροπής στους πίσω τροχούς- ενώ διατίθεται ως υβριδικό με κινητήρα βενζίνης 2.000 κυβικών και δύο ηλεκτροκινητήρες και στάνταρ αυτόματο κιβώτιο CVT. Ως υβριδικό θα πωλείται μέσα στο 2019 ενώ θα έχει προηγηθεί η έκδοσή του με τον VTEC Turbo -γνωστός από την τελευταία γενιά του Civic- των 1.498 κυβικών, ο οποίος αποδίδει 173 ίππους και 220 Nm, συνδυάζεται με χειροκίνητο 6άρι κιβώτιο και προαιρετικά με αυτόματο CVT. Στην τελευταία περίπτωση οι ίπποι γίνονται 193 και η ροπή 243 Nm.

Στην πράξη ο κινητήρας αποδεικνύεται εξαιρετικός καθώς αντιμετωπίζει χωρίς πρόβλημα τα 1.501 κιλά που ζυγίζει το αμάξωμα κενό -το βάρος έχει συγκρατηθεί χάρη στην εξέλιξη του πλαισίου που πλέον είναι και 25% πιο άκαμπτο- και εξασφαλίζει πολύ καλές επιδόσεις (0-100 χλμ./ώρα σε 9,3 δεύτερα και τελική: 211 χλμ./ ώρα). Οι τιμές αυτές αντιστοιχούν στο χειροκίνητο κιβώτιο, ενώ με το συνολικά πολιτισμένο χαρακτήρα του νέου Honda CR-V, οι πωλήσεις του οποίου σε επιλεγμένες αγορές θα ξεκινήσουν από τον Οκτώβριο, ταιριάζει πολύ και το αυτόματο CVT.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ