ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: Πώς πήρε η Lotus Elise το όνομά της;

Αυτοκίνητο: Πώς πήρε η Lotus Elise το όνομά της;

Το να βρεθεί το κατάλληλο όνομα για ένα αυτοκίνητο δεν είναι μια απλή υπόθεση. Και αυτό γιατί πρέπει να συνυπολογιστούν πολλά. Από το να ταιριάζει και να αντανακλά το χαρακτήρα του μοντέλου -αλλιώς θα ονομάσεις ένα SUV και αλλιώς ένα σούπερ σπορ μοντέλο- μέχρι να είναι σύμφωνο με τη λογική των ονομάτων των άλλων αυτοκινήτων της μάρκας. Φυσικά και να μη σημαίνει τίποτα αρνητικό η δυσάρεστο σε κάποια από τις (πολλές) γλώσσες του κόσμου.

Ειδικά το τελευταίο δεν επιτυγχάνεται πάντα με αποτέλεσμα σε κάποιες χώρες τα μοντέλα να βαφτίζονται εκ νέου -στην Ελλάδα για παράδειγμα το Seat Malaga ονομάστηκε για ευνόητους λόγους Gredos, ενώ ευτυχώς δεν επιλέχθηκε το όνομα Tarifa για το νέο μεγάλο SUV των Ισπανών.

Προκειμένου λοιπόν να αποφευχθούν διάφορα τέτοια θέματα αλλά και πολύ απλά για να βρουν το κατάλληλο όνομα πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες απευθύνονται σε εξειδικευμένες εταιρείες ονοματοδοσίας.

Φυσικά υπάρχουν και άλλοι τρόποι και ένας από αυτούς υιοθετήθηκε για την ονομασία του μοντέλου που τα τελευταία χρόνια -παρουσιάστηκε το 1996- έχει κρατήσει ζωντανή τη Lotus, έχει παρουσιαστεί σε αμέτρητες παραλλαγές και εξακολουθεί να είναι από τα πιο γνήσια σπορ μοντέλα.

Ο λόγος για τη Lotus Elise για το όνομα της οποίας ο πριν 22 χρόνια ιδιοκτήτης της εταιρείας Romano Artioli -τότε του ανήκε και η Bugatti- δεν πρέπει να έκανε και πολλές σκέψεις: της έδωσε πολύ απλά σχεδόν το όνομά της εγγονής του, στην οποία μάλλον είχε ιδιαίτερη αδυναμία.

Έτσι η μικρούλα Elisa Artioli πόζαρε με τη δεύτερη Lotus Elise που είχε κατασκευαστεί, ενώ ενήλικη πια φωτογραφήθηκε εκ νέου με το αυτοκίνητο στο οποίο έδωσε το όνομά της. Και το οποίο σημειωτέων δεν είχε τύχει να οδηγήσει ποτέ, μέχρι που επισκέφτηκε τη Lotus για τη φωτογράφηση.

Η Lotus εδώ και μερικούς μήνες ανήκει στον κινεζικό όμιλο της Geely, ο οποίος την απέκτησε από το μαλαισιανό όμιλο της Proton, που την είχε αγοράσει από το Romno Artioli τη χρονιά που παρουσιάστηκε η Elise, το 1996.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ