ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Το εσωτερικό της νέας Mercedes E-Class

Το εσωτερικό της νέας Mercedes E-Class
Mercedes

Η Mercedes θα παρουσιάσει τη νέα γενιά της E-Class, του μοντέλου που παραδοσιακά αποτελεί τη ραψοκοκκαλία της γκάμας της, τις πρώτες μέρες της καινούργια χρονιάς στο Ντιτρόιτ και την έκθεσή του, αλλά μέχρι τότε μας δίνει μια πρώτη γεύση αποκαλύπτοντας το εσωτερικό της.

Το οποίο ακολουθεί τις τελευταίες σχεδιαστικές επιλογές της μάρκας, όπως αυτές εκφράζονται τόσο στην S όσο και στη C-Class για να περιοριστούμε στις λιμουζίνες, είναι φυσικά πολυτελές με πολλούς συνδυασμούς χρωμάτων και υλικών και άρα μεγάλες δυνατότητες προσωποποίσης, ενώ χαρακτηρίζεται από δύο μεγάλες οθόνες, που ομολογουμένως δίνουν την αίσθηση μιας ενιαίας. Είναι όμως δύο, με μέγεθος 12,3 ιντσών για την κάθε μια και με ανάλυση που φτάνει τα 1.920x720 pixel.

Αυτή που βρίσκεται ακριβώς μπροστά από τον οδηγό απεικονίζει ψηφιακά τα κλασικά όργανα, το οποία υπάρχουν στη συμβατική τους μορφή στη βασική έκδοση της νέας E-Class. Στην περίπτωση αυτή θα παρεμβάλλεται ανάμεσά τους μια έγχρωμη οθόνη, ενώ και η κεντρική θα είναι και πιο μικρή (8 και κάτι ιντσών) αλλά και χαμηλότερης ανάλυσης (960x540 pixel). Στην τελευταία και ανεξάρτητα από το μέγεθός της θα προβάλλονται όλες οι πληροφορίες από τον εξοπλισμό ασφαλείας, διασύνδεσης και διευκόλυνσης, οι οποίες βεβαίως θα είναι πολύ περισσότερες όταν θα υπάρχει και το σύστημα Comand Online.

Μια άλλη καινοτομία είναι τα touchpad, οι ενεργές επιφάνειες αφής σε ελεύθερη απόδοση, στο τιμόνι που έχουν αντικαταστήσει κάποια συμβατικά μπουτόν για τον έλεγχο του συστήματος infotainment, ενώ touchpad μπορεί να υπάρχει και στην κονσόλα, όπως άλλωστε συμβαίνει τόσο στην τρέχουσα σειρά Ε όσο και σε άλλα μοντέλα της Mercedes.
Στα συστήματα ασφαλείας καινούργιο είναι το Intelligent Drive Next Level, που χρησιμοποιεί μια κάμερα και αισθητήρες ραντάρ και διαθέτει κάποια στοιχεία αυτόνομης οδήγησης. Έτσι μπορεί, μεταξύ άλλων, να ακολουθήσει προπορευόμενα αυτοκίνητα διατηρώντας σταθερή την απόσταση μεταξύ τους με ταχύτητα έως και 200 χλ./ ώρα, ενώ έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει τα ισχύοντα κάθε φορά όρια ταχύτητας και να τα ακολουθεί αυτόματα χωρίς την παρέμβαση του οδηγού.

Ακόμα πιο εξελιγμένο είναι και το σύστημα αυτόματης πέδησης με λειτουργία διασταύρωσης που αναγνωρίζει τόσο οχήματα όσο και πεζούς, ενώ όταν ο οδηγός κάνει μια απότομη μανούβρα π.χ. για να αποφύγει κάποιο εμπόδιο το σύστημα διεύθυνσης υποβοηθά την κατάσταση με κατάλληλες κινήσεις του τιμονιού.

Επιπλέον στοιχεία εξοπλισμού της νέας Mercedes E-Class που παρουσιάζουν ενδιαφέρον είναι το αυτόματο παρκάρισμα (και ξεπαρκάρισμα) με τη βοήθεια εφαρμογής, η χρήση του smartphone ως κλειδί και η επικοινωνία με άλλα αυτοκίνητα για ανταλλαγή χρήσιμων πληροφοριών επίσης μέσω κινητής τηλεφωνίας και του συστήματος Car-to-X.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ