ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η νέα BMW Z4 έχει και πάλι την παραδοσιακή, μαλακή οροφή

Η νέα BMW Z4 έχει και πάλι την παραδοσιακή, μαλακή οροφή

Στην καθιερωμένη εκδήλωση στο Pebble Beach στην Καλιφόρνια συνήθως παρουσιάζονται σχεδόν αποκλειστικά πρωτότυπα. Αυτό είχε κάνει και πέρυσι η BMW, που είχε εμφανίσει το πρωτότυπο του καινούργιου ρόουντστερ της, της νέας Z4, ενώ φέτος στην ίδια διοργάνωση έκανε τη έκπληξη παρουσιάζοντας το μοντέλο παραγωγής.

Με το οποίο επιστρέφει στην παραδοσιακή μαλακή οροφή -φυσικά και η λειτουργία της είναι πλήρως ηλεκτρική- ενώ υιοθετεί ένα σαφώς πιο επιθετικό σχεδιασμό. Ο οποίος χαρακτηρίζεται από μια μάσκα με χαρακτηριστικά μεγάλο πλάτος, από τονισμένα φτερά, καινούργιας σχεδίασης προβολείς -στάνταρ τα LED- τονισμένα φτερά και ένα δυναμικό πίσω μέρος που στην Μ40i τουλάχιστον που παρουσιάστηκε καταλήγει σε μια μικρή αεροτομή. Ιδιαίτερο στοιχείο είναι και το ότι το εμπρός μέρος καταλήγει χαμηλά -τόσο που το καπό σταματά αρκετά πιο ψηλά.

Αισθητικό πρότυπο της νέας Z4 είναι ένα από τα πιο σπάνια αλλά και πιο σημαντικά μοντέλα της BMW, η Ζ8 που κατασκευάστηκε ελάχιστες φορές από το 2000 ως το 2003.

Στο εσωτερικό η σχεδίαση είναι με τυπκή για BMW αλλά έχει προχωρήσει στην φουλ ψηφιακή εποχή, σε ότι αφορά τον πίνακα οργάνων, ενώ την παράδοση της εταιρεία ακολουθεί η σχετικά έντονη κλίση (κατά 8 μοίρες) της μεγάλης κεντρικής οθόνης στο μέσο του ταμπλό προς τον οδηγό. Ο οποίος πλέον κάθεται, όπως άλλωστε και ο συνοδηγός, πιο κοντά προς τον εμπρός άξονα, σε σχέση πάντα με την προηγούμενη γενιά. Κάτι όμως που δεν επηρεάζει καθόλου την κατανομή του βάρους στους δύο άξονες, που είναι και πάλι στο επιθυμητό 50:50.

Στo Pebble Beach παρουσιάστηκε η κορυφαία έκδοση M Performance της νέας Ζ4, η M40i και μάλιστα στην First Edition της, με την οποία και θα ξεκινήσει η διάθεσή της και έχει να επιδείξει μερικά σπέσιαλ στοιχεία εξοπλισμού.

Ο κινητήρας της Μ40i είναι ένας εξακύλινδρος σε σειρά 3.000 κυβικών, ο οποίος αποδίδει 340 ίππους, που εξασφαλίζουν ένα 0-100 χλμ./ ώρα σε 4,6 δεύτερα, ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 χλμ./ ώρα. Τη γκάμα θα συμπληρώνουν οι Ζ4 20i και Z4 30i, οι οποίες είναι και οι δύο τετρακύλινδρες 2.000 κυβικών, με 200 και 250 ίππους αντίστοιχα.

Η διάθεση της νέας BMW Z4, η οποία θα κατασκευάζεται από την Magna Steyr στην Αυστρία παράλληλα με την Toyota Supra με την οποία θα έχει άλλωστε πολλά κοινά, θα ξεκινήσει στις αρχές Μαρτίου 2019, ενώ η First Edition θα είναι διαθέσιμη μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ