ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: Το 4x4 Vision Concept μπορεί να είναι το νέο Lada Niva

Αυτοκίνητο: Το 4x4 Vision Concept μπορεί να είναι το νέο Lada Niva

Οι περισσότεροι έχουμε το Lada Niva στο νου ως ένα από τα πιο προσιτά και σκληροτράχηλα SUV που μπορούσε να αγοράσει κανείς -σε κάποιες χώρες της Ευρώπης πάντως εξακολουθεί να πωλείται.

Το Niva όμως είναι πολλά περισσότερα από ένα φτηνό τετρακίνητο, καθώς είναι ένα από τα πιο σημαντικά μοντέλα της σύγχρονης αυτοκινητικής ιστορίας. Και αυτό όχι μόνο γιατί έχει συμπληρώσει 40 χρόνια παρουσίας και συνεχίζει αλλά και γιατί είναι το πρώτο SUV με αυτοφερόμενο αμάξωμα.

Εδώ και πολλά χρόνια λοιπόν το Niva όλα αλλάζει και όλο το ίδιο μένει. Φέτος όμως έγινε ίσως το πιο σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αντικατάστασής του, μιας και στην έκθεση της Μόσχας η Lada παρουσίασε και επίσημα το 4x4 Vison Concept το οποίο εκτός απροόπτου προλογίζει τη νέα γενιά αειθαλούς Niva.

Κοινό τους στοιχείο οι σχετικά μικρές εξωτερικές διαστάσεις -το μήκος του πεντάθυρου Vision Concept δεν ξεπερνά τα 4,20 μέτρα- και η μεγάλη απόσταση από το έδαφος που αποτελεί μια ένδειξη για τις εκτός δρόμου δυνατότητες. Από κει και πέρα το πρωτότυπο ξεχωρίζει από τη δυναμική του εμφάνιση που προσδιορίζεται κυρίως από το έντονo ανάγλυφο στο προφίλ του που σχηματίζει ένα νοητό «Χ». Στο ίδιο μήκος κύματος και οι ζάντες των 21 ιντσών, που δεν υπάρχει καμία περίπτωση να φτάσουν μέχρι το μοντέλο παραγωγής. Όποτε και αν βέβαια αυτό υπάρξει.

Το ρόλο του στοιχείου εντυπωσιασμού, κάτι που άλλωστε οφείλει να κάνει ένα concept car, έχει αναλάβει και το εσωτερικό που είναι high tech, με κεντρική οθόνη για το σύστημα infotainment αλλά και ψηφιακό πίνακα οργάνων. Αυτό που επίσης μπορεί να δει κανείς είναι ο επιλογέας ενός αυτόματου κιβωτίου, ενώ δεν έχει δοθεί καμία λεπτομέρεια σε σχέση με τους κινητήρες και τα συστήματα μετάδοσης.

Από τη στιγμή όμως που η AvtoVAZ, η μητρική εταιρεία της Lada ανήκει στο όμιλο των Renault- Nissan- Mitsubishi είναι σχεδόν βέβαιο πως θα χρησιμοποιηθούν τα γνωστά σύνολα βενζίνης και πετρελαίου που κινούν πολλά μοντέλα αυτών των κατασκευαστών. Βέβαια έτσι προκύπτει και το ερώτημα πως θα τοποθετείται στην ευρύτερη γκάμα το Niva σε σχέση με το άλλο προσιτό SUV του ομίλου, το Dacia Duster.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ