Η Volvo Trucks, που είναι από τους κορυφαίους κατασκευαστές φορτηγών και γενικά επαγγελματικών οχημάτων στον κόσμο, θα μετέχει στη μεγάλη έκθεση του κλάδου που διοργανώνεται στο Ανόβερο της Γερμανίας από τις 20 έως και τις 27 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε επίσης

Εκεί την παράσταση αναμένεται να κλέψει ένα πρωτότυπό της, το Volvo Vera που φιλοδοξεί να αλλάξει το περιβάλλον στα logistics και τις μεταφορές γενικά. Και αυτό γιατί πρόκειται για έναν αυτόνομο τράκτορα, ο οποίος μάλιστα είναι έτσι σχεδιασμένος που δεν υπάρχει καν χώρος για την παρουσία ανθρώπου. Μάλιστα πέρα από αυτόνομος είναι και ηλεκτρικός, ενώ όταν περάσει στην παραγωγή θα είναι διαθέσιμος σε πολλές εκδόσεις και αποδόσεις. Οι τελευταίες θα κυμαίνονται από τους 177 ίππους του FL με τον ένα ηλεκτροκινητήρα μέχρις τους 503 του FE με τους δύο.

Το Vera είναι φυσικά συμβατό με όλα τα υπάρχοντα συστήματα σύνδεσης των τρέιλερ, ενώ για την αρχή τουλάχιστον προορίζεται για χρήση σε ελεγχόμενους, κλειστούς χώρους. Όπως για παράδειγμα είναι τα λιμάνια, τα τελωνεία ή οι μεγάλες αποθήκες μεταφορικών εταιρειών. Σε αυτούς τους χώρους θα μπορούσε να μετακινεί κοντέινερ ή τρέιλερ.

Το μεγάλο πλεονέκτημά του εδώ είναι πως οι εργασίες μπορούν να συνεχίζονται και πέρα από το ωράριο των εργαζομένων, μιας και το Vera θα μπορεί να λειτουργεί συνεχώς, πέρα βέβαια από τις ώρες στις οποίες θα φορτίζονται οι μπαταρίες του. Αυτό θα έχει σα συνέπεια τη μείωση του χρόνου αποθήκευσης και βέβαια την ταχύτερη παράδοση των αγαθών κάθε είδους και τύπου.

Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό από τη στιγμή που το online εμπόριο αναμένεται να αναπτυχθεί πολύ τα επόμενα χρόνια και βέβαια ένα από τα ζητούμενα θα είναι και η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη διεκπεραίωση των παραγγελιών.

Ένα άλλο πλεονέκτημα του Vera είναι και το ότι θα συμβάλλει και στη μείωση του επιπέδου θορύβου σε αυτούς τους χώρους, που σήμερα και κατά κανόνα είναι υψηλό.

Το πλάνο χρήσης του αυτόνομου τράκτορα από τη Volvo Trucks προβλέπει και την ύπαρξη ενός κέντρου ελέγχου στους χώρους όπου θα χρησιμοποιείται. Από αυτό το κέντρο θα μπορούν να ελέγχονται όλα τα οχήματα μεμονωμένα, με τα στοιχεία που συλλέγονται από τους αισθητήρες, τις κάμερες και τα ραντάρ του κάθε τράκτορα να μεταδίδονται μέσω Cloud. Πάντως για λόγους ασφαλείας τα Vera, για την αρχή τουλάχιστον, θα κινούνται με μικρότερες ταχύτητες σε σχέση με τα συμβατικά οχήματα.


Διαβάστε επίσης

Το νέο Volvo V60 ως Cross Country είναι ακόμα πιο δυναμικό και με έντονο χαρακτήρα off road

Η Volvo θέλει το 360c να αποτελεί εναλλακτική λύση στα σύντομα αεροπορικά ταξίδια

Πρεμιέρα για το νέο S60, το πρώτο Volvo Made in USA και το πρώτο χωρίς diesel

To χαρισματικό Volvo XC40 είναι η modern premium σουηδική άποψη στα compact SUV