ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Πώς αποφεύγουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες τους δασμούς των ΗΠΑ στα κινέζικα προϊόντα;

Πώς αποφεύγουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες τους δασμούς των ΗΠΑ στα κινέζικα προϊόντα;

Η εμπορική πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με την επιβολή δασμών στα εισαγόμενα αγαθά στοχοποιεί κατά κύριο λόγο το κινέζικα προϊόντα. Μεταξύ αυτών φυσικά και τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στη μεγάλη ασιατική χώρα και εξάγονται προς τις ΗΠΑ.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες όμως έχουν ήδη βρει τον τρόπο προκειμένου να αποφεύγουν την επιπλέον φορολογία. H Ford για παράδειγμα έχει δρομολογήσει εδώ και καιρό την εισαγωγή του EcoSport στις ΗΠΑ από την Ινδία, ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνει από τον άλλο μήνα και η Mercedes για τo μεσαίο SUV της, τη GLC.

Έτσι οι GLC που θα πωλούνται στις ΗΠΑ θα προέρχονται από το εργοστάσιο της εταιρείας στη δυτική Ινδία, ενώ η GM μπορεί να μην έχει ανακοινώσει επίσημα τις προθέσεις της αλλά ήδη έχει αναβαθμίσει τις μονάδες παραγωγής της στη συγκεκριμένη χώρα προκειμένου να μπορούν να ανταπεξέλθουν και σε εξαγωγές.

Φυσικά την ίδια οδό θα ακολουθήσουν και άλλοι κατασκευαστές, γεγονός που αποδεικνύει πως από τη στιγμή που μια εταιρεία έχει εργοστάσια σε διάφορα σημεία του κόσμου η επιβολή δασμών για προϊόντα συγκεκριμένης προέλευσης δεν έχει κανένα ουσιαστικό αντίκτυπο.

Ταυτόχρονα η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για την Ινδία, η οποία έχει να επιδείξει ένα ανάλογα χαμηλό εργατικό κόστος με την Κίνα, να αναδειχθεί και να καθιερωθεί ως αυτοκινητοπαραγωγός χώρα σε μια πιο ευρεία κλίμακα σε σχέση με τώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ