ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η Smart γιορτάζει τα 20 χρόνια της με το ηλεκτρικό πρωτότυπο forease

Η Smart γιορτάζει τα 20 χρόνια της με το ηλεκτρικό πρωτότυπο forease

Όταν πριν από 20 χρόνια παρουσιαζόταν και επίσημα η Smart ήταν αφενός η πρώτη καινούργια ευρωπαϊκή μάρκα που ιδρυόταν μετά από αρκετές δεκαετίες και αφετέρου το μοντέλο της ήταν κυριολεκτικά πρωτοποριακό.

Και αυτό γιατί για πρώτη φορά στην αυτοκινητοβιομηχανία παρουσιαζόταν ένα αυτοκίνητο ειδικά σχεδιασμένο για την κίνηση στην πόλη, με μήκος 2,50 μέτρων, άνετες θέσεις για δύο και πορτμπαγκάζ που χωρούσε τουλάχιστον ένα κιβώτιο μπύρες. Όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο τότε ιδιοκτήτης της Swatch Nicolas Hayek, που ήταν συνέταιρος με τη Daimler και τη Mercedes στο πρότζεκτ Smart.

Μέσα στα 20 χρόνια που πέρασαν η Smart ανήκει αποκλειστικά στον όμιλο της Daimler, έχει παρουσιάσει, πέρα από το διθέσιο fortwo και τετραθέσια μοντέλα (forfour), ενώ το μέλλον της προδιαγράφεται, ίσως και πιο γρήγορα από ότι πιστεύουμε, ηλεκτρικό.

Αυτό το αποκλειστικά ηλεκτρικό της μέλλον προλογίζεται από το πρωτότυπο forease που θα βρίσκεται στο περίπτερό της στο Παρίσι. Το οποίο όμως ταυτόχρονα θυμίζει με την εμφάνισή του -η οποία προσδιορίζεται από τη νέα αφαιρετική σχεδιαστική προσέγγιση όλου του ομίλου της Daimler, το χαμηλό παρμπρίζ και την ενδιαφέρουσα διαμόρφωση του πίσω μέρους με τα ρολ-μπαρ- τα πιο παλιά crossblade (2001) και forspeed (2011).

Μπορεί να μην είναι τόσο extreme όσο το πρώτο αλλά έχει σαφώς μια νότα διαφορετικότητας, η οποία συνεχίζεται και στο εσωτερικό του, που σύμφωνα με τους σχεδιαστές του αποτελεί τη συνέχεια του εξωτερικού σχεδιασμού.

Χαρακτηριστική εδώ είναι η απουσία αεραγωγών στο κέντρο του ταμπλό, μιας και μάλλον δεν χρειάζονται σε ένα αυτοκίνητο που τόσο ανοιχτό όσο τυο forease. Στη θέση τους υπάρχουν δύο επιπλέον στρογγυλά όργανα στα οποία προβάλλεται και περιεχόμενο από την εφαρμογή «ready to», που μεταξύ άλλων επιτρέπει στον οδηγό να μοιράζεται το Smart του με φίλους. Ταυτόχρονα προβάλλονται και δεδομένα σχετικά με την κατάστασή του.

Η βάση του Smart forease είναι το επίσης ηλεκτρικό fortwo EQ Cabrio.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ