ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: Πόσο λέτε ότι «κοστίζει» στη Ford o Ντόναλντ Τραμπ;

Αυτοκίνητο: Πόσο λέτε ότι «κοστίζει» στη Ford o Ντόναλντ Τραμπ;

Η οικονομική πολιτική αναφορικά με τις εισαγωγές αγαθών του προέδρου Τραμπ έχει προκαλέσει διάφορα προβλήματα στις αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ. Το πρώτο δημιουργείται από τους δασμούς στις εισαγωγές του χάλυβα.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου της Ford Jim Hackett, ο οποίες είπε πως όσο παραμένουν οι δασμοί τόσο θα αυξάνονται τα θέματα για τους κατασκευαστές και πώς μέχρι στιγμής οι φόροι στο χάλυβα έχουν κοστίσει στη Ford περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε κέρδη.

Παράλληλα τον Αύγουστο ο υπεύθυνος για τις παγκόσμιες αγορές της πολυεθνικής εταιρείας Jim Farley είχε πει πως οι πρακτικές του Trump όχι μόνο μειώνουν τα κέρδη αλλά μεταβάλουν όλο τον προγραμματισμό της εταιρείας. Κι αυτό γιατί π.χ. εισαγωγές μοντέλων όπως π.χ. αυτή του Focus Active από την Κίνα στις ΗΠΑ γίνονται πλέον ασύμφορες.

Αυτό που ζητούν τα στελέχη της Ford και προφανώς και αυτά των άλλων αυτοκινητοβιομηχανιών είναι να επέλθει συμφωνία μεταξύ των δύο μερών, ώστε να επιτευχθεί σταθερότητα και να επανέλθουν τα πάντα σε κανονικούς ρυθμούς.

Το 2017 ήταν για τη Ford η καλύτερή της χρονιά μετά το 2013, καθώς τα καθαρά της κέρδη έφτασαν τα 7,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Για το 2018 οι αναλυτές υπολογίζουν σε μια πτώση της τάξης του 30%, η οποία θα οφείλεται κατά κύριο λόγο στους επιπλέον δασμούς εισαγωγών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ