ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: Υπάρχει SUV με μήκος προεδρικής λιμουζίνας και... ίσως και λίγο παραπάνω;

Αυτοκίνητο: Υπάρχει SUV με μήκος προεδρικής λιμουζίνας και... ίσως και λίγο παραπάνω;

Συνήθως τα μεγαλύτερα σε μήκος αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους αυτού του κόσμου -δεν μιλάμε για τις μετατροπές στις ΗΠΑ που έχουν μήκος ανάλογο με νταλίκα- είναι high end λιμουζίνες και κινούνται στα 6,0 και πλέον μέτρα.

Τα SUV φτάνουν το πολύ μέχρι και τα 5,20 μέτρα προκειμένου να μπορούν, αν παραστεί ποτέ ανάγκη, να κινηθούν έστω και στοιχειωδώς πέρα από την άσφαλτο. Από ότι φαίνεται όμως κάποιοι (ποιοι;) έχουν ανάγκη από SUV με διαστάσεις προεδρικής λιμουζίνας και αυτό το κενό έχει αναλάβει να το καλύψει η γερμανική εταιρεία Klassen, η οποία μετά την Mercedes G-Class, το Range Rover Autobiography και τη Bentley Bentayga ασχολήθηκε και με το μέχρι στιγμής κορυφαίο SUV πολυτελείας.

Κι αυτό δεν είναι άλλο από την Cullinan της Rolls Royce που μετά τις επεμβάσεις των μηχανικών της Klassen έχει μήκος μεγαλύτερο κατά 1.016 χιλιοστά σε σχέση με την στάνταρ έκδοση, φτάνοντας συνολικά τα 6,357 μέτρα. Και μια και όλο το επιπλέον μήκος προστέθηκε ανάμεσα στους τροχούς ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το μεταξόνιο, που με μήκος 4,311 μέτρων είναι σχεδόν πιο μεγάλο από ένα μοντέλο της μικρής- μεσαίας κατηγορίας, όπως π.χ. η σειρά 1 για να μείνουμε στα πλαίσια του ομίλου της BMW.

Αν το μήκος της στάνταρ Cullinan έχει αυξηθεί η τιμή της μετά την επέμβαση προσθετικής έχει σχεδόν εξαπλασιαστεί και φτάνει τα 1,8 εκατομμύρια ευρώ. Μέρος του επιπλέον κόστους οφείλεται και στη θωράκισή της, η οποία καλύπτει τις προδιαγραφές επιπέδου 7, ενώ με επιπλέον κόστος υπάρχει η δυνατότητα αναβάθμισης της προστασίας στο κορυφαίο επίπεδο 9.

Κατά τα άλλα η Cullinan XXL διαχωριστικό ανάμεσα στο οδηγό και το χώρο που αντιστοιχεί στους πίσω επιβάτες, ηχοσύστημα B&O, ατμοσφαιρικό φωτισμό LED καθώς και κέντρο πολυμέσων. Έτσι το εσωτερικό είναι ακόμα πιο πολυτελές σε σχέση με την στάνταρ έκδοση, ενώ ο κινητήρας είναι και εδώ ο V12 των 6.750 κυβικών με 571 ίππους και 850 Nm από τις μόλις 1.600 στροφές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ