ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: Πόσο δημοφιλή είναι πραγματικά τα SUV;

Αυτοκίνητο: Πόσο δημοφιλή είναι πραγματικά τα SUV;

Λέμε και γράφουμε συχνά πυκνά πως τα SUV είναι η πιο δημοφιλής κατηγορία αυτοκινήτων  στον κόσμο και αυτή που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων. Τι σημαίνει όμως αυτό στην πράξη και σε απόλυτα νούμερα;

Με βάση τα στοιχεία της Jato λοιπόν οι παγκόσμιες πωλήσεις SUV θα ανέλθουν σύμφωνα με εκτιμήσεις το 2018 σε συνολικά 14,97 εκατομμύρια μονάδες, σε σύνολο 44,03 εκατομμυρίων οχημάτων. Αν προτιμάτε τις ποσοστώσεις το 34% του συνόλου των αυτοκινήτων που πωλούνται σε όλο τον κόσμο είναι SUV, ενώ σε σχέση με το 2017 σημειώθηκε μια αύξηση της τάξης του 14,0 %.

Η δεύτερη πιο δημοφιλής κατηγορία είναι αυτή των μικρών- μεσαίων αυτοκινήτων, στην οποία ανήκουν πολλά καταξιωμένα μοντέλα, από το VW Golf και το Toyota Auris μέχρι την Μercedes Α-Class και το Ηyundai i30. Στη συγκεκριμένη κατηγορία που μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν με διαφορά η πιο μεγάλη της αγοράς αντιστοιχεί πλέον μόλις το 16,1% της αγοράς ή σε απόλυτα νούμερα 7,1 εκατομμύρια μονάδες, νούμερο μικρότερο κατά 4% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό.

Μεταξύ των SUV τα πιο δημοφιλή, με πωλήσεις ύψους 5,92 εκατομμυρίων μονάδων είναι αυτά της λεγόμενης κατηγορίας C-SUV, στην οποία ανήκει μεταξύ άλλων το Nissan Qashqai, ενώ αξιοσημείωτη είναι η αύξηση της δημοτικότητας της αμέσως μικρότερης κατηγορίας, της B-SUV, οι πωλήσεις της οποίας σημείωσαν ένα άλμα της τάξης του 25%. Ο λόγος για αυτό είναι μεταξύ άλλων και η σημαντική αύξηση των μοντέλων αυτής της κλάσης.

Φυσικά τα SUV δεν είναι εξίσου δημοφιλή σε όλες τις περιοχές του πλανήτη. Το βέβαιο είναι πως αποτελούν την πρώτη επιλογή στη Ρωσία και τις ΗΠΑ με μερίδια αγοράς 45 και 44% αντίστοιχα, αλλά και στον Καναδά και την Κίνα, όπου το ποσοστό τους είναι 42 %.

Στον αντίποδα βρίσκεται η Ιαπωνία με μόλις 12%, ενώ αναλογικά χαμηλά κινούνται τόσο η Ινδία (23 %) και η Λατινική Αμερική (22%). Πιο ψηλά, στο 27% είναι τα ποσοστά τους στην Αυστραλία, ενώ οι Ευρωπαίοι είναι οπαδοί των SUV σχεδόν όσο και οι Κορεάτες (33% και 34% αντίστοιχα).

Όσο για την Ελλάδα και με βάση τα στοιχεία για το 2018 έως και τον Αύγουστο το μερίδιο των SUV, με συνολικές πωλήσεις 22.074 μονάδων, ανέρχεται σε 27,9%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ