ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η κορυφαία Lamborghini Aventador SVJ είναι εξαιρετικά αεροδυναμική: Δείτε τα μυστικά της

Η κορυφαία Lamborghini Aventador SVJ είναι εξαιρετικά αεροδυναμική: Δείτε τα μυστικά της

Η κορυφαία Lamborghini, η Aventador, οδεύει σιγά σιγά προς την ολοκλήρωση της πορείας της -παρουσιάστηκε στα τέλη του 2011- και η διάδοχός της, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα κινείται και πάλι από το V12 της εταιρείας σε συνδυασμό όμως με υβριδική υποβοήθηση. Έτσι και θα είναι πιο οικονομικός και πιο καθαρός και η απόδοσή του, από ότι λέγεται θα ανέβει στους 840 ίππους.

Μέχρι τότε όμως η γκάμα της Aventador ολοκληρώνεται με την top έκδοσή της SVJ των 770 ίππων (0-100 χλμ./ ώρα σε 2,8 δεύτερα, τελική ταχύτητα πάνω από 350 χλμ./ ώρα), η οποία διαθέτει ένα εξαιρετικό αεροδυναμικό πακέτο το οποίο η Lamborghini το ονομάζει ALA 2.0 -το 2.0 οφείλεται στο ότι η πρώτη εκδοχή του είχε παρουσιαστεί στη Huracan.

Χαρακτηριστικά στοιχεία του ALA 2.0, όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί, είναι η δυνατότητα μεταβολής της θέσης διαφόρων στοιχείων του, όπως ανοιγμάτων και flaps, προκειμένου να αλλάζει και η ροή του αέρα και να επιτυγχάνεται, όποτε χρειάζεται η μεγαλύτερη δυνατή αρνητική άντωση. Η κάθετη δύναμη (downforce) η οποία «πιέζει» το αυτοκίνητο στην άσφαλτο και βελτιώνει το κράτημα του.

Εντυπωσιακό είναι πως τα flaps μπορούν να αλλάξουν θέση και μέσα σε μια στροφή και σε συνδυασμό με την πίσω πτέρυγα να εξασφαλίζουν τη μέγιστη κάθετη δύναμη μόνο στην εσωτερική πλευρά του αυτοκινήτου.

Οι Ιταλοί μηχανικοί αποκαλούν το τελευταίο Aero Vectoring, ενώ συνολικά η αρνητική άντωση που επιτυγχάνεται στην Aventador SVJ είναι κατά 40% μεγαλύτερη σε σχέση με αυτήν στην SV. Νούμερο αναμφίβολα εντυπωσιακό, που αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα του ALA 2.0.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ