Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τον τρόπο που ταξιδεύουμε
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τον τρόπο που ταξιδεύουμε

Με την τεχνολογία να εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια και τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο να επενδύουν συνεχώς σε χρόνο, ενέργεια και κεφάλαια στην Τεχνητή Νοημοσύνη, δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα αμέσως επόμενα χρόνια θα βιώσουμε σημαντικές αλλαγές σε πολλούς τομείς της ζωής μας.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες τάσεις στον χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών και όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να φέρει το αύριο στο σήμερα πιο σύντομα από όσο πιστεύαμε και να αλλάξει σταδιακά την καθημερινότητά μας -σύμφωνα με τους υπέρμαχούς της πάντα προς το καλύτερο. Το πώς θα συμβεί αυτό μπορεί να γίνει ήδη κατανοητό αν παρατηρήσει κάποιος τα projects πάνω στα οποία εργάζονται μερικοί από τους πλέον κορυφαίους επιστήμονες και μηχανικούς στον κόσμο. Ιδέες που γίνονται πραγματικότητα και υπόσχονται ένα καλύτερο και περισσότερο «πράσινο» μέλλον, με την αρχή να γίνεται από τον τομέα της αυτοκίνησης.

Για να αντιληφθεί κάποιος τον τρόπο με τον οποίο η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει ήδη τον τρόπο που ταξιδεύουμε, αρκεί απλώς να στραφεί στο Oxygene. Πρόκειται για ένα πρότυπο ελαστικό για πιο οικολογική και άνετη μετακίνηση, το οποίο σχεδιάστηκε από τη Goodyear και παρουσιάστηκε την περασμένη Άνοιξη στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης.

Ο λόγος που αναφερόμαστε εκτενώς στο πρωτοποριακό αυτό concept ελαστικό σχετίζεται -μεταξύ άλλων- με το γεγονός ότι περιέχει ένα σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης το οποίο του επιτρέπει να ανακυκλώνει μόνο του τη δική του ηλεκτρική ενέργεια. Πιο αναλυτικά, το Oxygene είναι κατασκευασμένο από ανακυκλωμένα ελαστικά, περιέχει ζωντανά βρύα τα οποία απορροφούν υγρασία και νερό από την επιφάνεια του δρόμου και χάρη στην τεχνολογία που περιέχει, μπορεί να φωτοσυνθέτει και να απελευθερώνει οξυγόνο στον αέρα.

Με τη ατμοσφαιρική ρύπανση, λοιπόν, να απειλεί πλέον σε σοβαρό βαθμό τις σύγχρονες αστικές κοινωνίες, η είδηση και μόνο ότι ένα ελαστικό θα μπορούσε να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων, προκαλεί σίγουρα αισιοδοξία σε ό,τι έχει να κάνει με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης και κυρίως με το μέλλον της αυτοκίνησης.

Σήμερα, τα premium ελαστικά που χρησιμοποιούμε μας προσφέρουν αναμφίβολα ασφάλεια, ποιότητα και αξιοπιστία σε κάθε κατηγορία. Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος που την περίοδο που διανύουμε η πλειονότητα των οδηγών σπεύδει να εξοπλίσει τα οχήματά της με τα κατάλληλα ελαστικά προκειμένου να διαθέτει εκείνα που είναι βελτιστοποιημένα για όλες τις καιρικές συνθήκες, ακόμη και τις πιο ψυχρές. Από ελαστικά υψηλής απόδοσης για αντίξοες συνθήκες στο χιόνι μέχρι λάστιχα με εξαιρετική απόδοση και εξαιρετική πρόσφυση και κράτημα στις σκληρότερες χειμερινές συνθήκες. Η τεχνολογία έχει εξελιχθεί σήμερα σε βαθμό που μας επιτρέπει να κάνουμε στοχευμένες και παντός καιρού επιλογές. Αρκεί απλώς να αναφέρουμε ότι οι μηχανικοί της Goodyear δοκιμάζουν κάθε νέο σχεδιασμό ελαστικού, με περισσότερα από 50 κριτήρια απόδοσης προκειμένου να διασφαλίσουν ότι κάθε ελαστικό Goodyear εγγυάται μια βελτιωμένη εμπειρία οδήγησης.

Η αλήθεια είναι, όμως, πως ένα «έξυπνο» ελαστικό του μέλλοντος όπως το Oxygene, θα μπορούσε να διασφαλίσει τις ασφαλείς μετακινήσεις μας στην πόλη και παράλληλα μια πιο καθαρή ατμόσφαιρα, αναστρέφοντας ουσιαστικά την ομολογουμένως αρνητική άποψη που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια όσον αφορά στην οδήγηση και τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον.

Από το σήμερα στο αύριο

Με τις εξελίξεις, όσον αφορά στο μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης, να «τρέχουν» με ραγδαίους ρυθμούς, δεν υπάρχει αμφιβολία πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα δούμε ακόμη περισσότερες καινοτομίες οι οποίες θα διευκολύνουν την καθημερινότητά μας και παράλληλα θα αναβαθμίσουν την ποιότητα της ζωής μας και συγκεκριμένα, τον τρόπο που ταξιδεύουμε και μετακινούμαστε. Το πώς φτάσαμε, βέβαια, σε ένα «έξυπνο» ελαστικό το οποίο μπορεί να προσφέρει ασφάλεια και να παράγει καθαρό αέρα για τους κατοίκους των σύγχρονων πόλεων κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι. Πίσω από το καινοτόμο αυτό concept βρίσκεται μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων η οποία εδώ και χρόνια εργάζεται σκληρά προκειμένου να υπηρετήσει ένα όραμα για ένα καλύτερο αύριο και να ανοίξει τον δρόμο για τη βιώσιμη μελλοντική κινητικότητα.
Για να φτάσει στο Oxygene, η Goodyear εργαζόταν πάντα προς την κατεύθυνση των «έξυπνων» ελαστικών και το σίγουρο είναι πως από την αρχή της δημιουργίας της το 1898, δρομολογούσε συνεχώς τις εξελίξεις του μέλλοντος. Από το 1904 και το πρώτο αφαιρούμενο ελαστικό στον κόσμο στο 1934 και το Lifeguard -το πρώτο ελαστικό που προσφέρει αυξημένη σταθερότητα σε περίπτωση κλαταρίσματος- και από τη Soundomfort, την τεχνολογία ελαστικών που περιορίζει την ένταση του θορύβου στο εσωτερικό του οχήματος κατά έως και 50% στην τεχνολογία SealTech που προστατεύει αυτόματα από τρυπήματα του ελαστικού. Τα παραπάνω παραδείγματα αποτελούν ένα μόνο μικρό μέρος της λίστας των καινοτομιών της εταιρείας και εξηγούν το γιατί παραμένει στην πρωτοπορία της τεχνολογίας ελαστικών.
Οι νέες τεχνολογίες στα αυτοκίνητα αναμένεται να αλλάξουν προς μια θετική κατεύθυνση τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την οδήγηση και φυσικά το πώς μετακινούμαστε. Το πιο σημαντικότερο στοιχείο, ωστόσο, σε ό,τι αφορά στις σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις και ειδικότερα στην Τεχνητή Νοημοσύνη έχει να κάνει με τη μείωση των ρύπων. Με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγεία (ΠΟΥ), να προειδοποιεί για τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον ανθρώπινο οργανισμό δεν υπάρχει αμφιβολία πως κάθε καινοτομία -και δη «πράσινη»- που αφορά στα ελαστικά μας και τον τρόπο που ταξιδεύουμε είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτη και το Oxygene υπόσχεται ήδη μια πιο οικολογική και άνετη μετακίνηση μέσα στην πόλη.