ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Οι Ινδοί αγοράζουν τουλάχιστον 11.000 ηλεκτρικά τρίκυκλα κάθε μήνα

Οι Ινδοί αγοράζουν τουλάχιστον 11.000 ηλεκτρικά τρίκυκλα κάθε μήνα

Από τη στιγμή που η ηλεκτροκίνηση είναι η τεχνολογία του μέλλοντος σε ότι αφορά την αυτοκίνηση είναι τουλάχιστον έκπληξη που μια χώρα που κατατάσσεται χωρίς δεύτερη σκέψη στις αναπτυσσόμενες όπως η Ινδία είναι στην πρώτη θέση σε ότι αφορά τις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων.

Ο λόγος για αυτό δεν είναι άλλο από την τεράστια εξάπλωση των ηλεκτρικών τρικύκλων δημόσιας ή και ιδιωτικής χρήσης που αποτελούν βασικό μεταφορικό μέσο στην αχανείς μεγαλουπόλεις της τεράστιας ασιατικής χώρας. Ήδη ο αριθμός τους ξεπερνά τα 1,5 εκατομμύρια -στην Κίνα ο αντίστοιχος αριθμός είναι 1,3 εκατομμύρια- και αυξάνεται συνεχώς, ενώ όλα έχουν εξελιχθεί χωρίς καμία υποστήριξη ή συνδρομή από το κράτος. Τόσο σε ότι αφορά τα οικονομικά δεδομένα όσο και την τεχνολογία που χρησιμοποιείται.

Πολύ απλά οι οδηγοί των τρικύκλων στρέφονται προς τα ηλεκτρικά γιατί είναι αρκετά πιο οικονομικά, λιγότερο θορυβώδη και επιταχύνουν ιδιαίτερα γρήγορα. Το τελευταίο είναι πιο σημαντικό από ότι νομίζουμε μια και αποτελεί βασικό στοιχείο που εξασφαλίζει την επιβίωση στους χαοτικούς δρόμους της Ινδίας.

Οι πωλήσεις των ηλεκτρικών τρικύκλων -rickshaw όπως τα αποκαλούν οι Ινδοί- έχουν φτάσει ήδη τις 11.000 μονάδες το μήνα και αυξάνονται συνεχώς, με διψήφιους μάλιστα ρυθμούς ανάπτυξης. Στην παραγωγή του πέρα από εταιρείες κολοσσούς της χώρας, όπως είναι η Mahindra & Mahindra, εμπλέκονται και πάρα πολλές μικρές βιομηχανίες ή βιοτεχνίες, οι οποίες εισάγουν εξαρτήματα κυρίως από την Κίνα.

Η αγορά των ηλεκτρικών τρικύκλων αντιπροσωπεύει έναν τζίρο της τάξης του 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Σε αντιπαράθεση αυτός των ηλεκτιρκών αυτοκινήτων είναι αμελητέος, μιας και σε όλη την Ινδία κυκλφορούν μόλις 6.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η δημοτικότητα πάντως των ηλεκτρικών τρικύκλων έχει και θετικές συνέπειες σε ότι αφορά και τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό αν σκεφτεί αγροά κανείς πως από τις πόλεις της Ινδίας 10 συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τις πιο μολυσμένες στον κόσμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ