ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

To νέο Citroen C5 Aircross είναι μπροστά από την εποχή του

To νέο Citroen C5 Aircross είναι μπροστά από την εποχή του

Το C5 Aircross είναι το πιο καινούργιο μοντέλο στη γκάμα της Citroen και αποτελεί την πιο σωστή και σοφή επιλογή για όποιον αναζητά ένα SUV με μεγαλύτερους χώρους και κατά συνέπεια και μεγαλύτερη πρακτικότητα από το εξίσου ολοκληρωμένο C3 Aircross.

Αισθητικά το C5 Aircross των 4,50 μέτρων ξεχωρίζει από την υιοθέτηση της σύγχρονης και χαρακτηριστικής σχεδιαστικής άποψης που παρουσίασε καταρχήν η Citroen με το αντίστοιχο C3. Εδώ η συνολική εικόνα είναι ακόμα πιο εμφατική χάρη στο μεγάλο πλάτος των 1,84 μέτρων και την εντυπωσιακή μάσκα με τους χαρακτηριστικούς προβολείς, ενώ πίσω τον τόνο δίνουν τα πολύ όμορφα φωτιστικά σώματα και ο μεγάλος διαχύτης.

Τα Airbumps που χαρακτηρίζουν κάθε σύγχρονο μοντέλο της ιστορικής γαλλικής εταιρείας πέρα από την προστασία του αμαξώματος που προσφέρουν δημιουργούν και μια μοναδική off-road εικόνα. Η οποία επιπρόσθετα τονίζεται και από τα εντυπωσιακά 23 εκατοστά της απόστασης από το έδαφος, η οποία αποτελεί το πλέον κατάλληλο εφόδιο για απροβλημάτιστες και ανεμπόδιστες διαδρομές στην ύπαιθρο και σε χωματόδρομους. Ταυτόχρονα το σύστημα εξελιγμένης πρόσφυσης Grip Control επιβλέπει την κίνηση σε κάθε τύπο οδοστρώματος ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών.

Φυσικά υπάρχουν και όλες οι έξυπνες τεχνολογίες που κάνουν την ζωή του οδηγού πιο εύκολη. Τεχνολογίες όπως η πρόσβαση και η εκκίνηση του κινητήρα χωρίς κλειδί, το ηλεκτρικό χειρόφρενο με σύστημα υποβοήθησης εκκίνησης σε δρόμο με κλίση (Hill Assist), το σύστημα αυτόματης στάθμευσης, η κάμερα οπισθοπορείας με περιμετρικό και πανοραμικό έλεγχο κ.α.

Το παρόν δίνουν και 6 τεχνολογίες διασύνδεσης καθώς και 20 συστήματα υποβοήθησης οδήγησης. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνεται το ενεργό σύστημα Αυτόματου Φρεναρίσματος (Active Safety Brake), το σύστημα αποφυγής πολλαπλών συγκρούσεων (Post-collision Safety Brake), τα ενεργά συστήματα επόπτευσης τυφλού σημείου (Blind Spot Monitoring) και προειδοποίησης ακούσιας αλλαγής λωρίδας κυκλοφορίας (Active Lane Departure Warning), το ενεργό Cruise Control με λειτουργία Stop&Go, η προειδοποίηση κινδύνου σύγκρουσης (Collision Risk Alert), η σύσταση ξεκούρασης (Coffee Break Alert) και το σύστημα ανίχνευσης κόπωσης οδηγού (Driver Attention Alert), η αναγνώριση ορίων ταχύτητας (Speed Limit Recognition), καθώς και η υποβοήθηση οδήγησης σε αυτοκινητόδρομο (Highway Driver Assist). Το τελευταίο είναι ένα σύστημα αυτόνομης οδήγησης δευτέρου επιπέδου.

Στο ευρύχωρο και εντυπωσιακό εσωτερικό του νέου Citroen C5 Aircross oι επιβάτες βιώνουν μία συναρπαστική εμπειρία. Ο οδηγός αντικρύζει έναν πλήρως ψηφιακό και προγραμματιζόμενο πίνακα οργάνων με διαγώνιο 12,3 ιντσών, ενώ όλοι οι επιβάτες απολαμβάνουν την διαδραστικότητα και συνδεσιμότητα που προσφέρει η μεγάλη οθόνη αφής στην κεντρική κονσόλα. Ανάλογα με την έκδοση υπάρχουν πολύ όμορφες χρωματικές αντιθέσεις στο διάκοσμο και τις επενδύσεις, ενώ οι πολλοί έξυπνοι αποθηκευτικοί χώροι κυριολεκτικά εκτοξεύουν την πρακτικότητα.

Αξιοσημείωτο είναι πως το C5 Aircross προσφέρει πληθώρα επιλογών εξατομίκευσης. Συνολικά διατίθεται σε 30 συνδυασμούς εξωτερικής διαμόρφωσης με 7 χρώματα αμαξώματος και τρία διακοσμητικά, ενώ διαθέσιμη είναι και διχρωμία, με άλλο χρώμα για την οροφή σε σχέση με αυτό του αμαξώματος.

Επιπρόσθετα είναι το SUV της κατηγορίας του με τις μεγαλύτερες δυνατότητες διαμόρφωσης του εσωτερικού του. Κι αυτό γιατί τα πίσω καθίσματά του σύρονται ανεξάρτητα το ένα από το άλλο και έχουν και τη δυνατότητα ρύθμισης της κλίσης στις πλάτες τους σε πέντε διαφορετικές θέσεις. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ, ανάλογα με τη θέση και τις ρυθμίσεις των πίσω καθισμάτων, να κυμαίνεται από τα 580 έως τα 720 λίτρα. Όταν αφαιρεθούν και τα τρία πίσω καθίσματα προκύπτει ένας κυριολεκτικά αχανής χώρος φόρτωσης.

Παράλληλα το C5 Aircross είναι και το πιο άνετο C-SUV χάρη στα συνολικά χαρακτηριστικά Citroën Advanced Comfort. Τα πρωτοποριακά καθίσματα Advanced Comfort Seats για παράδειγμα, που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο C4 Cactus, διαθέτουν ενισχυμένο αφρό υψηλής πυκνότητας και επιπρόσθετο αφρώδες υλικό 15 χιλιοστών στην βάση του καθίσματος για βέλτιστη απορρόφηση των κραδασμών. Μια ακόμα σημαντική τεχνολογία που συμβάλλει στα κορυφαία επίπεδα άνεσης που προσφέρει το C5 Aircross είναι η ανάρτηση Progressive Hydraulic Cushions. Εδώ τα καινοτόμα αμορτισέρ με τα προοδευτικά στοπ αντιλαμβάνονται πιο αποτελεσματικά το ανάγλυφο του οδοστρώματος και αποσβένουν ιδανικά τις ανωμαλίες δημιουργώντας μια πρωτόγνωρη αίσθηση, σαν το νέο SUV της Citroen να ακουμπά πάνω σε μαγικό χαλί.

Το άρτιο τεχνολογικά σύνολο του C5 Aircross επισφραγίζεται από μία σειρά βραβευμένων κινητήρων προδιαγραφής Euro 6.2, που ξεχωρίζουν τόσο για την απόδοση τους όσο και για την μειωμένη κατανάλωση και εκπομπή ρύπων τους.

Η γκάμα των κινητήρων βενζίνης περιλαμβάνει τις εκδόσεις 1.2 PureTech (με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων) και 1.6 PureTech (με αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων) με 130 και 180 ίππους, αντίστοιχα. Στους πετρελαιοκινητήρες υπάρχουν οι 1.6 BlueHDi (με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων ή αυτόματο 8) και 2.0 BlueHDi (με αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων), που και αυτοί αποδίδουν 130 και 180 ίππους αντίστοιχα. Ενδιαφέρον είναι πως το αυτόματο κιβώτιο -ο κωδικός του είναι ΕΑΤ8 που είναι τα αρχικά των Efficient Automatic Transmission- με καλωδιακή λειτουργία «Shift and Park by wire» προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη άνεση κατά την οδήγηση, ενώ την ίδια στιγμή μειώνει την κατανάλωση καυσίμου κατά 7% (σε σχέση με το αντίστοιχο χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων).

Το νέο Citroen C5 Aircross θα δώσει το παρόν στην έκθεση Αυτοκίνηση 2018, όπου και θα ανακοινωθούν τόσο τα επίπεδα εξοπλισμού του όσο και οι αναλυτικές τιμές των εκδόσεών του.