ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: Τα αγροτικά είναι σε άνοδο και οι Hyundai και Kia ετοιμάζουν τα δικά τους

Αυτοκίνητο: Τα αγροτικά είναι σε άνοδο και οι Hyundai και Kia ετοιμάζουν τα δικά τους

Πέρα από τα SUV, που είναι η κατηγορία με τη μεγαλύτερη διείσδυση και δημοτικότητα παγκοσμίως, τα πικάπ δείχνουν τα τελευταία χρόνια πως βρίσκονται σε μια ανοδική πορεία. Ο λόγος είναι πως έχουν αποβάλλει, ειδικά στις διπλοκάμπινες εκδόσεις τους, το αποκλειστικά επαγγελματικό τους προφίλ και έχουν αποκτήσει και έναν έντονο χαρακτήρα lifestyle και ελεύθερου χρόνου.

Το αποτέλεσμα είναι η συγκεκριμένη κατηγορία να γίνεται ελκυστική για όλο και περισσότερους κατασκευαστές, όπως π.χ. τη Mercedes. Η οποία παρουσίασε πρόσφατα την X-Class, η οποία έχει μέχρι και εξακύλινδρο κινητήρα πετρελαίου, ενώ το βέβαιο είναι πως ετοιμάζονται και άλλοι. Όπως οι Hyundai και Kia, οι οποίες έχουν ήδη δρομολογήσει τη μελλοντική τους παρουσία. Άλλωστε πριν από μερικά χρόνια η πρώτη είχε παρουσιάσει το ενδιαφέρον πρωτότυπο ενός αγροτικού, που ονομάζεται Santa Cruz και τις φωτογραφίες του οποίου βλέπετε.

Την επιστροφή της Hyundai στην κατηγορία επιβεβαίωσε και ο Luc Donckerwolke, o νέος αρχισχεδιαστής της, σε βρετανικό περιοδικό (Autocar), ενώ είπε πως το πικάπ της θα στοχεύει κυρίως στην πολύ μεγάλη αγορά της Βόρειας Αμερικής. Όπου εδώ και δεκαετίες το best seller ανεξαρτήτως κατηγορίας είναι το Ford F-150, ενώ εξαιρετικά δημοφιλές είναι και τα Chevrolet Silverado και Dodge Ram -στις πωλήσεις του 2018 αυτά τα τρία είναι και τα πρώτα της γενικής κατάταξης.

Το πικάπ της Hyundai αναμένεται το 2020 και αναφέρουμε πως θα επιστρέψει στην κατηγορία γιατί στις αρχές της δεκαετίες το ’80, πριν από σχεδόν 40 χρόνια δηλαδή, ένα από τα πρώτα μοντέλα της κορεάτικης εταιρείας, ήταν ένα ελαφρύ αγροτικό. Με το οποίο είχε πρωτοεμφανιστεί και στην Ελλάδα.

Το αντίστοιχο μοντέλο της Kia αναμένεται έναν περίπου χρόνο μετά και θα είναι προσαρμοσμένο στα ευρωπαϊκά δεδομένα, όπου κυριαρχούν τα Nissan Navara, Toyota Hilux και Ford Ranger.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ