ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: H ΜcLaren θυμάται την πρώτη νίκη της στο Spa πριν 50 χρόνια με μια ειδική 720S

Αυτοκίνητο: H ΜcLaren θυμάται την πρώτη νίκη της στο Spa πριν 50 χρόνια με μια ειδική 720S

Οι ειδικές εκδόσεις είναι ένας πολύ καλός τρόπος για κάθε κατασκευαστή, αλλά ειδικά για όσους ειδικεύονται στα σούπερ σπορ μοντέλα αυτοκινήτων, προκειμένου και το ενδιαφέρον να αναμοχλεύσουν και υψηλότερες τιμές πώλησης να αξιώσουν και μεγαλύτερα κέρδη να πετύχουν.

Έτσι εκμεταλλεύονται κάθε πιθανή και απίθανη αφορμή προκειμένου να παρουσιάσουν μια special edition, η οποία είναι επιπρόσθετα και περιορισμένη παραγωγής. Η McLaren π.χ., η οποία διαθέτει και το τμήμα MSO (McLaren Special Operations) για το σκοπό αυτό, θυμήθηκε την πρώτη νίκη της στο Γκραν Πρι του Βελγίου στο Spa, το 1968. Πριν από 50 και κάτι χρόνια δηλαδή, με τον ιδρυτή της Bruce McLaren πίσω από το τιμόνι της ΜcLaren M7A η οποία ήταν βαμμένη στην απόχρωση Papaya Orange. Σε αυτό το πορτοκαλί δηλαδή που στη συνέχεια θα χαρακτήριζε όλα τα μοντέλα της μάρκας.

Για να είμαστε πάντως απόλυτα ακριβής την επιτυχία στο Spa πριν από μισό αιώνα τη θυμήθηκε η επίσημη αντιπροσωπεία της McLaren στο Βέλγιο, η οποία ζήτησε να κατασκευαστούν τρεις ειδικές 720S, οι οποίες ονομάζονται «Spa 68» και φυσικά είναι διαθέσιμες μόνο σε Papaya Orange. Που συνδυάζεται με μαύρου χρώματος οροφή, προκειμένου να δημιουργείται η πάντα καλοδεχούμενη αντίθεση.

Πέρα από την ονομασία αναφορά στο Spa γίνεται και μέσω ενός σκαριφήματος της Βελγικής πίστας, τόσο στο αμάξωμα όσο και στα προσκέφαλα των καθισμάτων. Μάλιστα το σκαρίφημα αυτό δεν απεικονίζει τη σημερινή μορφή της πίστας αλλά τη χάραξή της το 1968, όταν το μήκος της έφτανε τα 14,1 χιλιόμετρα.

Αναφορά, με τη μορφή της επιγραφής «1η νίκη της McLaren στο Βελγικό Grand Prix, 9 Ιουνίου 1968– Bruce McLaren», υπάρχει και στην κάθετη επιφάνεια -φυσικά από ανθρακονήματα των μαρσπιέ,. Παράλληλα και στα κλειδί είναι χαραγμένο το «Spa 1968».

Από τις τρεις συνολικά McLaren 720S «Spa 1968» που θα κατασκευαστούν οι 2 έχουν ήδη πουληθεί, κάτι που δεν θα αργήσει να συμβεί και για την τρίτη και τελευταία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ