ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η τέχνη της καταδίωξης αυτοκινήτου σε 360 δευτερόλεπτα

Η τέχνη της καταδίωξης αυτοκινήτου σε 360 δευτερόλεπτα

Aκριβώς σαν ένα γεύμα γεμάτο από γαστρονομικές αλχημείες, κάθε κινηματογραφική καταδίωξη αυτοκινήτου θέλει τα απαραίτητα συστατικά της.

Θέλει την ένταση και την αγωνία να ζωγραφίζεται στο πρόσωπο του οδηγού ή/και των συνοδηγών του, θέλει τις σκηνοθετικές τεχνικές για να παγιδέψουν στα πλάνα την αδρεναλίνη της ταχύτητας, θέλει το ταλέντο μπροστά και πίσω από την κάμερα. Έχουν περάσει περίπου 50 χρόνια από τότε που ο Στιβ ΜακΚουίν οδήγησε το σκούρο πράσινο Ford Mustang του στις ανηφόρες και κατηφόρες του Σαν Φρανσίσκο για το “Bullitt” και όμως, αρκετές από τις τιμονιές του θα μπορούσαν να είναι μέρος του editing στο φετινό, πολεμοχαρές “Mad Max: Ο Δρόμος Της Οργής”.

Έξι λεπτά από 50 επικά κυνηγητά στους τέσσερις τροχούς γίνονται ένα απίθανο βίντεο συγκλονιστικής μαεστρίας στο μοντάζ και για όλα ευθύνεται η δανέζικη ιστοσελίδα Filmnørdens Hjørne που συνήθως περιορίζεται στην ανάρτηση σινεφίλ podcast.

Είμαι σίγουρος ότι ποτέ δεν θα περίμενες τον Χάρισον Φορντ να φιγουράρει στην ίδια αλληλουχία πλάνων με τον Vin Diesel αλλά αυτή είναι η μαγεία του κινηματογράφου όταν ο εμπνευστής πατάει γκάζια και αφήνει το τιμόνο ελεύθερο σε ένα supercut που πρέπει να το δεις σε full screen με τη ζώνη καλά δεμένη στην πολυθρόνα σου.

Φώτα κλειστά, ακουστικά για βρυχηθμούς μηχανικούς και το ταξίδι διαρκεί 360 δευτερόλεπτα στον ίλιγγο. Το βρουμ είναι μάλλον φτωχό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ