ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Στους δρόμους της οργής με τους Mongols

Στους δρόμους της οργής με τους Mongols

Για όλα φταίει το “Easy Rider”. H ταινία που καθιέρωσε τον Πίτερ Φόντα και βέβαια τον Ντένις Χόπερ ανέδειξε την κουλτούρα της τσόπερ σε εξαγώγιμο πολιτισμικό προϊόν των ΗΠΑ.

Στην πραγματικότητα οι “ξέγνοιαστοι καβαλάρηδες” αποδείχθηκε ότι δεν ενδιαφέρονται μόνο για τον άνεμο στα μακριά μαλλιά που ανεμίζουν καβαλώντας το διαπολιτειακό οδικό δίκτυο της χώρας αλλά ήθελαν να ελέγξουν το έγκλημα και τα παράγωγα του.

Η ιστορία ξεκίνησε μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο όταν οι βετεράνοι που είχαν επιστρέψει, τραυματισμένοι στη μνήμη από όλα όσα είχαν δει, έπρεπε να βρουν ένα τρόπο να ενταχθούν στην αμερικανική κοινωνία των παστέλ baby boomers. Δεν άντεχαν, ήθελαν μια αίσθηση ελευθερίας και αυτή αναζήτησαν στις ευθείες των δρόμων που δεν τελειώνουν ποτέ. Οι στρατιώτες της εργατικής τάξης είχαν γνωρίσει τη φρίκη όμως μαζί, τίποτα και κανείς δεν θα μπορούσε να σπάσει τους δεσμούς τους. Οι πρώτες παρέες επάνω στη σέλα δημιουργήθηκαν, οι πρώτες ομάδες οδηγών αναδύθηκαν, η νέα τάξη στο δρόμο επρόκειτο να επιβληθεί με όποιο κόστος.

Οι ατίθασοι

Η μικρή πόλη του Hollister στην Καλιφόρνια όπου μέχρι το Ιούλιο του 1947 λάμβανε χώρα μια μάλλον αδιάφορη συνάντηση της Ένωση Αμερικανών Μοτοσικλετιστών (ΑΜΑ) είναι το πρώτο πεδίο μάχης. Περισσότεροι από 4.000 μηχανόβιοι νέας κοπής και άγριων αναφορών καταφτάνουν φέρνοντας στην πόλη ένα τριήμερο χάος. Η αστυνομία επεμβαίνει, οι υλικές ζημιές υπερβαίνουν τις αντοχές της επαρχιακής πόλης και οι άρχοντες των δρόμων επάνω στους δύο τροχούς έχουν πλέον αποκτήσει τη φήμη που θα τους ακολουθεί για πάντα. Η ταινία “Ατίθασος” με τον Μάρλον Μπράντο μυθοποιεί τα αγόρια με τα δερμάτινα, η ισχύς τους γίνεται κομμάτι της pop culture μιας Αμερικής που γιγαντώνεται μετά τον Πόλεμο.

Ήταν ένα προμελετημένο έγκλημα. Ο Μακαρθισμός και το ψυχροπολεμικό κλίμα αρχίζουν να φέρνουν το αίμα των (μεσοαστών πλέον) νέων της εποχής σε σημείο βρασμού. Η Ένωση Αμερικανών Μοτοσικλετιστών προχωράει σε δήλωση νομιμοφροσύνης μετά τα επεισόδια στην Καλιφόρνια επιβεβαιώνοντας τους έννομους πολίτες ότι οι μοτοσικλετιστές αποτελούνται κατά 99% από συνεπείς οικογενειάρχες. Το 1% μόλις είχε δημιουργηθεί και θα ήταν πιο σκληρό από ποτέ.

“Είμαστε οι πιο κακοί one percenters που έχει γνωρίσει ο κόσμος” ισχυρίζονται οι Μongols. Kάποιοι λένε ότι αυτή η συμμορία δημιουργήθηκε για να βάλει ένα φρένο στη δράση των Hells Angles και να διεκδικήσουν το μύθο της πιο σκληρής συμμορίας μηχανόβιων που όργωσε ποτέ την άσφαλτο. Άλλοι λένε ότι η δημιουργία των Μοngols ήταν η απάντηση στο ρατσισμό των Αγγέλων Της Κόλασης να δεχθούν στους κύκλους τους Ισπανόφωνους τσοπεράδες. Οι δύο συμμορίες ακόμη και πρόσφατα συγκρούονται πολεμώντας για το ποια θα κυριαρχήσει τη νύχτα επάνω στους δύο τροχούς που ουρλιάζουν.

O ατρόμητος

Ο φωτογράφος Jason Willheim όμως δεν φοβήθηκε στιγμή. Εφτά χρόνια έζησε, φωτογράφισε, μίλησε και γνώρισε από κοντά τη συμμορία των Mongols δουλεύοντας επάνω σε ένα project που θέλει να το κάνει ντοκιμαντέρ και βιβλίο.

“Κάποιος από το φιλικό μου περιβάλλον ξεκίνησε μια σχέση με έναν από αυτούς. Από το 2008 ξεκίνησα να τους φωτογραφίζω” λέει. 17.000 λήψεις μετά ο Willheim διαφωνεί με όλα όσα καταλογίζουν στους Mongols κυβερνητικοί αξιωματούχοι. “Είναι οι πιο πιστοί φίλοι που μπορείς να έχεις ποτέ” λέει. “Όταν κάνουμε κάτι σωστά, κανείς δεν το θυμάται. Όταν κάνουμε κάτι λάθος κανείς δεν ξεχνά” αναγράφεται στην ιστοσελίδα του club.

Περιηγήσου στη gallery για μια βόλτα επάνω στην τσόπερ των, όχι τόσο ξέγνοιαστων αλλά όχι και τόσο εγκληματικών στο φακό του Willheim, συμμοριτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ