ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτό είναι το νέο μικρό SUV της Tesla, το Model Y, που θα πωλείται από του χρόνου

Αυτό είναι το νέο μικρό SUV της Tesla, το Model Y, που θα πωλείται από του χρόνου

Ο Elon Musk το είχε ανακοινώσει πριν από περίπου τρία χρόνια και τώρα παρουσιάστηκε επίσημα, ενώ οι πωλήσεις του, κατά την προσφιλή τακτική της εταιρίας θα καθυστερήσουν, μιας και θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο του 2020.

Ο λόγος για το Model Y, το καινούργιο SUV της Tesla, που είναι σημαντικό πιο μικρό και αισθητά πιο προσιτό από το μεγαλύτερο Model X. Φυσικά και δεν διαθέτει τις πόρτες που ανοίγουν προς τα πάνω του τελευταίου, τις οποίες ο ιδιοκτήτης της μάρκας τις είχε χαρακτηρίσει «μεγάλο σφάλμα». Εξαιτίας της πολυπλοκότητας και του κόστους τους.

Η βάση του Model Y δεν είναι κάποιο καινούργιο πλαίσιο όπως είχε ειπωθεί σε πρώιμο στάδιο αλλά αυτό του Model 3. Με το οποίο τα κοινά στοιχεία ξεπερνούν το 75%, κίνηση απόλυτα λογική μιας και έτσι επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας και αποφεύγονται (μεγάλα) προβλήματα στην παραγωγή.

Οι εξωτερικές διαστάσεις του SUV -πιο σωστό πάντως είναι να το χαρακτηρίσουμε ως κουπέ SUV- είναι περίπου 10% πιο μεγάλες σε σχέση με αυτές του Model 3 -το μέγεθός του είναι ανάλογο π.χ. μιας Mercedes GLC- ενώ η εμφάνισή του ακολουθεί τη γενικότερη αισθητική των Tesla. Ταυτόχρονα είναι και εξαιρετικά αεροδυναμικό, μιας ο συντελεστής οπισθέλκουσάς του είναι μόλις 0,23, γεγονός που βοηθά και στην επίτευξη μιας μεγαλύτερης αυτονομίας. Το εσωτερικό του είναι αντίστοιχο με αυτό του Model 3, με τη μεγάλη οριζόντια οθόνη από την οποία ελέγχονται τα πάντα στο κέντρο του ταμπλό, με Auto Pilot, με καλούς χώρους για επιβάτες και ακόμα καλύτερους για αποσκευές. Η γκάμα θα διαθέτει και επτάθεσιες εκδόσεις, ενώ η στάνταρ είναι η πενταθέσια.

Όπως προαναφέραμε η διάθεση του Model Y θα ξεκινήσει σε περίπου 18 μήνες, το φθινόπωρο του 2020 και αρχικά θα είναι διαθέσιμες πιο ακριβές εκδόσεις του, οι Long Range, Dual Motor AWD και Performance.

H πρώτη έχει, όπως γίνεται αντιληπτό και από την ονομασία της, με 480 χιλιόμετρα τη μεγαλύτερη δυνατή αυτονομία και θα κοστίζει στις ΗΠΑ από 41.500 ευρώ. Η Dual Motor AWD έχει να επιδείξει καλύτερες επιδόσεις με τελική 217 χλμ/ ώρα και θα ξεκινά από τις 45.000 ευρώ, ενώ η κορυφαία Performance, που θα κοστίζει από 53.000 ευρώ, θα έχει τελική ταχύτητα 240 χλμ./ ώρα.

Η βασική έκδοση του καινούργιου Tesla Model Y θα έχει αυτονομία 370 χιλιομέτρων, θα κοστίζει, στις ΗΠΑ πάντα, από 34.500 ευρώ και οι πωλήσεις του θα ξεκινήσουν καλώς εχόντων των πραγμάτων από την άνοιξη του 2021. Όπως και για το Model 3 έτσι και για το Υ δεν θα υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν φόρτισης στο ιδιόκτητο δίκτυο ταχυφορτιστών που αναπτύσσει η Tesla και που ισχύει για τα πιο μεγάλα και πιο ακριβά Model S και X.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ