ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

H Rapide E είναι η πρώτη ηλεκτρική Aston Martin, με 610 ίππους και τιμή από 275.000 ευρώ

H Rapide E είναι η πρώτη ηλεκτρική Aston Martin, με 610 ίππους και τιμή από 275.000 ευρώ

Η Rapide E είναι ένα από τα πρώτα ηλεκτρικά υπερ- αυτοκίνητα που παρουσιάζονται από κάποιον καθιερωμένο κατασκευαστή όπως είναι η Aston Martin. Η οποία ουσιαστικά διερευνά άγνωστα νερά και αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η παραγωγή της θα είναι καταρχήν περιορισμένη στις 155 μονάδες.

Από πλευράς προδιαγραφών και απόδοσης πάντως η Aston Martin Rapide E δεν έχει να ζηλέψει κάτι από την αντίστοιχη έκδοση με τον V12 -και αυτό ισχύει και για το βάρος τους, το οποίο είναι αντίστοιχο. Έτσι οι δύο ηλεκτροκινητήρες της στον πίσω άξονα φτάνουν συνδυαστικά τους 610 ίππους και εξασφαλίζουν πολύ καλές επιδόσεις, μιας και το 0-96 χλμ./ ώρα (0-60 μίλια την ώρα) επιτυγχάνεται σε λιγότερα από 4,0 δεύτερα. Εξαιρετικά γρήγορες είναι και οι ενδιάμεσες επιταχύνσεις της, μιας και από τα 80 έως τα 112 χλμ./ ώρα μεσολαβεί μόλις 1,5 δευτερόλεπτο.

Οι ηλεκτροκινητήρες τροφοδοτούνται από μια υδρόψυκτη συστοιχία μπαταριών 800 V και 65 kWh, που σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία εξασφαλίζουν μια αυτονομία 320 χιλιομέτρων με νορμάλ οδήγηση. Τώρα το τι μπορεί να αντιληφθεί κανείς με το «νορμάλ οδήγηση» χωράει πολύ νερό και αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι πως η συγκεκριμένη τιμή είναι καθαρά θεωρητική. Και πως αν αποφασίσει κανείς να εκμεταλλευθεί τις δυνατότητες των ηλεκτροκινητήρων θα πρέπει να αναζητήσει πολύ πιο γρήγορα πρίζα για φόρτιση των μπαταριών.

Αν βρεθεί φορτιστής 400 V και 50 kW και υπάρχει χρόνος 1 ώρας η Rapid E θα μπορεί να καλύψει μετά 300 χιλιόμετρα, με τη… νορμάλ οδήγηση που προαναφέραμε, ενώ σε φορτιστή 800 V/ 100 kW η πλήρης φόρτιση διαρκεί λιγότερο από 60 λεπτά. Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα σε οικιακό Wallbox φτάνει τις 3 ώρες.

Οπτικά η ηλεκτρική Aston Martin λίγο διαφοροποιείται σε σχέση με τις συμβατικές εκδόσεις της Rapide, ενώ το ίδιο ισχύει και για το εσωτερικό της, όπου τα όμορφα αναλογικά όργανα έχουν δώσει τη θέση τους σε έναν ψηφιακό πίνακα οργάνων με διαγώνιο 10,0 ιντσών.

H πρεμιέρα της Aston Martin Rapide E στην έκθεση της Σαγκάη κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, μιας και αρκετές από τις συνολικά 155 που θα κατασκευαστούν θα πουληθούν στην Κίνα. Το κόστος αγοράς της των 275.000 ευρώ σαφώς και δεν θα είναι πρόβλημα για όσους ενδιαφερθούν σοβαρά για αυτήν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ