ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Και, όμως! Το πασχαλινό ταξίδι με τα παιδιά στο αυτοκίνητο μπορεί να είναι ήρεμο

Και, όμως! Το πασχαλινό ταξίδι με τα παιδιά στο αυτοκίνητο μπορεί να είναι ήρεμο

Το Πάσχα είναι παραδοσιακά η πρώτη μεγάλη έξοδος από τα αστικά κέντρα και το αυτοκίνητο είναι φυσικά το βασικό μέσο μετακίνησης προς την όμορφη ελληνική επαρχία. Αυτό βέβαια σημαίνει πως το ταξίδι λόγω της αυξημένης κίνησης μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από ότι συνήθως, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει επιπλέον κούραση στον οδηγό αλλά και εκνευρισμό. Τόσο στον ίδιο όσο και στους επιβάτες, ειδικά στα παιδιά, ιδιαίτερα αν είναι πιο μικρά.

Τα οποία μετά από κάποιο χρονικό διάστημα αρχίζουν να διαμαρτύρονται και να γκρινιάζουν, να προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή των γονέων τους και να κάνουν σκανταλιές. Το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικά αλλά πανευρωπαϊκό και πιθανότατα και παγκόσμιο. Έτσι σύμφωνα με έρευνα της Nissan στην Ευρώπη περισσότεροι από έξι στους δέκα γονείς στην Ευρώπη (63%), παραδέχονται ότι «παλεύουν» για να συγκεντρωθούν πλήρως κατά την οδήγηση, όταν τα παιδιά τους κάνουν σκανταλιές στο αυτοκίνητο, ενώ ένας στους τρεις ενήλικες (29%), γνωρίζει ότι τέτοιου είδους καταστάσεις τους κάνουν λιγότερο ασφαλείς πίσω από το τιμόνι.

Το μυστικό, σύμφωνα με τους ειδικούς, για ένα ευχάριστο αλλά και ασφαλές ταξίδι με το αυτοκίνητο, ειδικά αν οι επιβάτες είναι και μικρά παιδιά, είναι η απασχόλησή τους και η πρόβλεψη των αναγκών τους. Η οποία ξεκινά πριν από το ταξίδι.

Έτσι τα παιδιά μπορούν να ετοιμάσουν τα ίδια μια μικρή τσάντα που θα έχουν δίπλα τους στο αυτοκίνητο και στην οποία θα βάλουν τα πράγματα που θεωρούν πως θα χρειαστούν ή που απλά θέλουν να τα έχουν μαζί τους, π.χ. ένα κουκλάκι ή ένα βιβλίο.

Εννοείται πως το παιδικό κάθισμα και η χρήση της ζώνης ασφαλείας είναι αδιαπραγμάτευτη, ενώ αν το ταξίδι είναι πιο μεγάλο μια πολύ καλή επιλογή είναι η εκκίνηση αρκετά νωρίς το πρωί. Έτσι τα παιδιά θα μπορούν να συνεχίσουν για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα τον ύπνο τους στο αυτοκίνητο. Σε μια τέτοια περίπτωση καλό θα είναι να υπάρχουν πρόχειρες και κουβερτούλες για να τα σκεπάσετε, προκειμένου να αποφευχθεί η ρύθμιση του καλοριφέρ σε υψηλές θερμοκρασίες που επηρεάζουν τον οδηγό. Χρήσιμα είναι και τα αλεξήλια, γιατί ο ήλιος μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ενοχλητικός.

Εννοείται πως θα πρέπει να έχετε πρόχειρο κάτι φαγώσιμο, νερό και κάποιον χυμό γιατί είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο είναι πως και θα πεινάσουν και θα διψάσουν.

Από κει και πέρα θα πρέπει είτε να έχετε πάρει μαζί σας κάποια παιχνίδια ή βιβλία για να περάσει ευχάριστα η ώρα, να συζητήσετε ή να επιστρατεύσετε τη φαντασία σας προκειμένου να τα κρατάτε απασχολημένα αλλά και να εκμεταλλευτείτε δημιουργικά το χρόνο. Φυσικά υπάρχει πάντα και η λύση των ηλεκτρονικών (tablet, παιχνιδομηχανή, κ.λπ), καθώς και της μουσικής, χωρίς όμως να ενοχλείται ο οδηγός.

Στη δεδομένη και ενίοτε εκνευριστική για τον οδηγό ερώτηση «πότε φτάνουμε» η απάντηση θα μπορούσε να είναι ένας εκτυπωμένος χάρτης π.χ. από το Google Maps, στον οποίο τα παιδιά, ειδικά τα πιο μεγάλα, να προσδιορίζουν μόνα τους, με τη βοήθεια των πινακίδων που βρίσκεστε. Στον ίδιο χάρτη μπορείτε να σημειώσετε και τις στάσεις σας, ώστε να μην χρειάζεται να ρωτούν συνεχώς και να προκαλούν ενίοτε εκνευρισμό.

Το βέβαιο είναι πως με μια καλή προετοιμασία και θετική διάθεση το πασχαλινό ταξίδι μπορεί να είναι ευχάριστο και ξεκούραστο.

Καλή Ανάσταση και καλές διαδρομές!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ