ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η πειραματική Mercedes GLE ESF διαθέτει ήδη όλες τις μελλοντικές τεχνολογίες

Η πειραματική Mercedes GLE ESF διαθέτει ήδη όλες τις μελλοντικές τεχνολογίες

Το ESF (Experimental Safety Vehicle, Πειραματικό Ασφαλές Αυτοκίνητο) της Mercedes είναι ένα πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου η γερμανική εταιρεία παρουσιάζει ένα πρωτότυπο -κάτι που γίνεται κάθε 7 ή 8 χρόνια- όπου δοκιμάζει στην πράξη τις καινούργιες τεχνολογίες που σκοπεύει να εφαρμόσει στα μοντέλα παραγωγής της την επόμενη δεκαετία.

Και μιας και το πρόγραμμα έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επιτυχημένο στο παρελθόν, καθώς από αυτό προέκυψε αρχικά το ABS και στη συνέχεια το ESP, δεν υπήρχε κανένας μα κανένας λόγος να διακοπεί.

Το τελευταίο λοιπόν στη σειρά των αυτοκινήτων ESF είναι μια GLE της τελευταίας γενιάς, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η ασφάλεια οδηγού και επιβατών. Έτσι για όποιoν κάθεται πίσω από το τιμόνι της υπάρχουν νέου τύπου αερόσακοι οι οποίοι μπορούν να τοποθετηθούν και σε άλλα σημεία πέρα από τα γνωστό. Π.χ. στο ταμπλό, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει και ένα καινούργιο σύστημα απομάκρυνσης των πεντάλ από τον οδηγό σε περίπτωση ατυχήματος με το αυτοκίνητο να κινείται αυτόνομα προκειμένου να εξασφαλίζεται ο μικρότερος δυνατός κίνδυνος τραυματισμού του.

Επίσης ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί και στην προστασία των πεζών. Έτσι μια σειρά αισθητήρων αντιλαμβάνεται την παρουσία τους μέσα στην ακτίνα δράσης του αυτοκινήτου, ενώ μια σειρά από οθόνες στην οροφή και περιμετρικά του αμαξώματος πληροφορούν και τους άλλους οδηγούς για τους τυχόν κινδύνους.

Αερόσακοι υπάρχουν και στις πλάτες των εμπρός καθισμάτων για την προστασία όσων κάθονται πίσω, ενώ το Pre-Safe Child περιλαμβάνει προεντατήρες στις ζώνες των παιδικών καθισμάτων. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι και το σύστημα Pre-Safe Curve, το οποίο σφίγγει τις ζώνες προκειμένου να προειδοποιήσει τον οδηγό ότι η ταχύτητά ου είναι αισθητά μεγαλύτερη από αυτή που επιτρέπει επόμενη στροφή.

Στις καινοτομίες της GLE ESF περιλαμβάνονται τα φώτα High Definition με ανάλυση 2 Mega Pixels, ένα μικρό ρομπότ που σε περίπτωση ατυχήματος πηγαίνει στο πίσω μέρος προσομοιάζοντας το προειδοποιητικό τρίγωνο, ενώ το Pre Safe Impulse Rear που μετακινεί αυτόματα το ακινητοποιημένο αυτοκίνητο προς τα εμπρός όταν από πίσω έρχονται οχήματα με μεγάλη ταχύτητα.

Η νέα GLE ESF του 2019 θα παρουσιαστεί επίσημα στην έκθεση της Φρανκφούρτης το φθινόπωρο και μέχρι τότε είναι βέβαιο πως θα έχει αποκτήσει και άλλες δυνατότητες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ