ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

H Fiat (FCA) έβαλε τέλος στην προοπτική συγχώνευσης με τη Renault

H Fiat (FCA) έβαλε τέλος στην προοπτική συγχώνευσης με τη Renault

Η τελευταία επίσημη ανακοίνωση από την πλευρά της διοίκησης του ομίλου της Renault πως «βλέπει με ενδιαφέρον την πρόταση της FCA και την προοπτική συγχώνευσης και θα συνεδριάσει εκ νέου για το ίδιο θέμα άμεσα» ξεπεράστηκε πολύ γρήγορα.

Και αυτό γιατί το διοικητικό συμβούλιο της FCA (Fiat Chrysler Automobile) που επίσης συνεδρίασε υπό την προεδρία του John Elkann -εγγονός του πατριάρχη της Fiat Gianni Agnelli- ανακοίνωσε με τη σειρά του, επίσημα και αυτό, πως αποσύρει την πρότασή του για συγχώνευση και μάλιστα με άμεση ισχύ.

Από τα παραπάνω είναι σαφές πως για τη διακοπή των συνομιλιών η απόφαση ήταν τόσο μονομερής, από την πλευρά του Ιταλο- αμερικανικού ομίλου, όσο και ξαφνική. Αναλυτικά η ανακοίνωση της FCA έχει ως εξής: «Η FCA παραμένει σταθερά πεπεισμένη για τη λογική μιας πρότασης που έχει εκτιμηθεί ευρέως από την υποβολή της, η δομή και οι όροι της οποίας εξισορροπήθηκαν για να αποφέρουν σημαντικά οφέλη σε όλα τα μέρη. Ωστόσο, κατέστη σαφές ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες πολιτικές συνθήκες στη Γαλλία προκειμένου να επιτευχθεί επιτυχώς ένας τέτοιος συνδυασμός».

Και συνεχίζει: «Η FCA εκφράζει τις ειλικρινείς ευχαριστίες της στην Groupe Renault, ιδιαίτερα στον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλό της, αλλά και στους συνεργάτες της Nissan Motor Company και της Mitsubishi Motors Corporation για την εποικοδομητική δέσμευσή τους σε όλες τις πτυχές της πρότασης της FCA. Η FCA θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της μέσω της εφαρμογής της ανεξάρτητης στρατηγικής της».

Σε μια συγχώνευση με τη Fiat θα μετείχε μόνο η Renault και όχι οι εταίροι της Nissan και Mitsubishi στην ήδη υπάρχουσα και επιτυχημένη συμμαχία τους.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε πως μεγαλομέτοχος της Renault, με ένα ποσοστό της τάξης του 15% είναι το Γαλλικό δημόσιο. Η παρουσία του συγκεκριμένου μεγαλομετόχου και η τυχόν επίδρασή του στις αποφάσεις ήταν και ένα σημείο τριβής, όχι το μόνο πάντως και στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Renault και Nissan (η Mitsubishi ανήκει στην τελευταία) για περαιτέρω διεύρυνση της συμμαχίας τους που θα μπορούσε και αυτή να οδηγήσει σε συγχώνευση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ