ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Renault: η γαλλική κυβέρνηση πρόθυμη να μειώσει το ποσοστό της για να εξευμενίσει τη NIssan

Renault: η γαλλική κυβέρνηση πρόθυμη να μειώσει το ποσοστό της για να εξευμενίσει τη NIssan

H Renault είναι μια από τις ελάχιστες «κρατικές» αυτοκινητοβιομηχανίες παγκοσμίως. Και όταν λέμε κρατικές δεν εννοούμε φυσικά όπως ανήκει εξ ολοκλήρου στο Γαλλικό δημόσιο.

Το ποσοστό του τελευταίου ανέρχεται στο καθόλου ευκαταφρόνητο 15%, γεγονός που αφενός καθιστά το κράτος της Γαλλίας μεγαλομέτοχο του Groupe Renault και φυσικά του δίνει τη δυνατότητα να συναποφασίζει για τις τύχες του.

Το τελευταίο ήταν το σημείο τριβής μεταξύ της Renault και την Nissan στην προσπάθεια να κάνουν ακόμα πιο στενή την επιτυχημένη συμμαχία τους, ενώ όπως φαίνεται έπαιξε ρόλο και στο ναυάγιο των συνομιλιών με την FCA (Fiat Chrysler Automobiles).

Με βάση λοιπόν τις τελευταίες αυτές εξελίξεις αλλά και την επιτακτική ανάγκη να υπάρχουν συνέργειες και συμμαχίες στο τοπίο της σύγχρονης αυτοκινητοβιομηχανίας η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε, μέσω του υπουργού Οικονομικών Bruno Le Maire πρόθυμη να μειώσει το ποσοστό της στο κεφάλαιο της αυτοκινητοβιομηχανίας κάτω από το νυν 15%.

Ενδεικτικές ως προς αυτό είναι ο δηλώσεις του υπουργού, ο οποίος είπε «μπορούμε να μειώσουμε το κρατικό ποσοστό στο κεφάλαιο της Renault. Αυτό δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα, αρκεί στο τέλος της διαδικασίας να υπάρχει ένας πιο σταθερός κλάδος αυτοκινήτου και μια ακόμα πιο σταθερή συμμαχία μεταξύ δύο εξαιρετικών κατασκευαστών όπως είναι η Nissan και η Renault».

Η Nissan πάντως έχει εκφράσει εδώ και καιρό ανησυχίες για το ποσοστό της Γαλλίας στη Renault. Σύμφωνα μα ανώνυμη πηγή το ιδανικό για τους Ιάπωνες θα ήταν η πλήρης αποχώρηση της Γαλλίας από την Renault, καθώς, όπως υποστηρίζουν, το ενδιαφέρον του κράτους για τη Renault έχει προκαλέσει ένταση στο πλαίσιο της συμμαχίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ