ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Mercedes-Benz MBUX: Μία συναρπαστική εμπειρία, ένας νέος τρόπος ζωής!

Mercedes-Benz MBUX: Μία συναρπαστική εμπειρία, ένας νέος τρόπος ζωής!

«Hey Mercedes! Κάνει αρκετή ζέστη!». Αυτό και μόνο αρκεί ώστε η φωνητική βοηθός να ξεκινήσει ένα διάλογο μαζί σου και να σου υπενθυμίσει πως ο κλιματισμός είναι ήδη ενεργοποιημένος. Αν επιμένεις πως κάνει ζέστη τότε η τεχνητή νοημοσύνη του συστήματος μειώνει την θερμοκρασία κατά ένα βαθμό. «Έχω αργήσει για το γραφείο». Πραγματικά είναι πολύ εντυπωσιακό πως το σύστημα θα αντιληφθεί δύο διαφορετικά ζητήματα ταυτόχρονα. Έτσι, θα σε ενημερώσει για την ώρα αλλά και για τον προορισμό σου ώστε να τον επιλέξει από τα αγαπημένα σου στο σύστημα πλοήγησης.

Όλα ξεκίνησαν από τη νέα A-Class και σταδιακά το MBUX (Mercedes-Benz User Experience) περνά στο εσωτερικό κάθε νέας Mercedes, από την ηλεκτρική EQC έως την πρόσφατα αναβαθμισμένη GLC. Πρόκειται για μια συναρπαστική εμπειρία που δημιουργεί ένα νέο τρόπο ζωής και συμβίωσης με τη νέα σας Mercedes. Το MBUX (Mercedes-Benz User Experience) δεν σας στερεί τη χαρά της οδήγησης, αντίθετα, την κάνει όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη.

Με τον καιρό η τεχνητή νοημοσύνη του συστήματος εξελίσσεται και μαθαίνει τις συνήθειές σας. Γνωρίζει το δρόμο για το σπίτι σας ή το γραφείο σας. Κάθε μέρα που περνά μαθαίνει κάτι καινούριο, εμπλουτίζει την τράπεζα πληροφοριών της και γνωρίζει τον οδηγό της καλύτερα. Μπορεί να θυμάται τα αγαπημένα του τραγούδια, τις πιο πρόσφατες ή τις αποθηκευμένες διαδρομές. Μπορεί να ρυθμίζει αυτόματα την ραδιοφωνική συχνότητα ή να προτείνει μια συντομότερη εναλλακτική διαδρομή όταν υπάρχει έντονο κυκλοφοριακό. Με μια λογική που βασίζεται σε αυτή της τεχνητής νοημοσύνης, το σύστημα όπως είπαμε «μαθαίνει» τον οδηγό και με τον καιρό προσαρμόζεται πιο άμεσα στις επιθυμίες του.

Ουσιαστικά κάθε λεπτομέρεια μπορεί να προσαρμοστεί ακριβώς στις προτιμήσεις, το στιλ και τις απαιτήσεις του οδηγού. Μία χειρονομία στο touchpad, στο τιμόνι, ή στη νέα οθόνη αφής είναι αρκετή για να αλλάξει την κάθε σας στιγμή πίσω από το τιμόνι κάθε νέας Mercedes!

Το MBUX δημιουργεί έτσι μία συναισθηματική σύνδεση ανάμεσα στο αυτοκίνητο, τον οδηγό και τους επιβάτες. Χάρη στο εντελώς νέο προαιρετικό σύστημα φωνητικού ελέγχου LINGUATRONIC το MBUX που υπάρχει σε κάθε νέα Mercedes μπορεί να ακούει τον οδηγό της. Χάρη στην έξυπνη εκμάθησή του συστήματος δεν απαιτούνται κλισέ εντολές αλλά το σύστημα σας καταλαβαίνει περιφραστικά και ανταποκρίνεται μιλώντας σας. Θέλετε να διαβάσετε ή να υπαγορεύσετε και να στείλετε SMS; Κανένα πρόβλημα! Ελέγχει τον καιρό στον προορισμό σας, αλλάζει το ραδιοφωνικό σταθμό και σας πηγαίνει σπίτι όσο πιο γρήγορα γίνεται. Με το έξυπνο σύστημα φωνητικών εντολών LINGUATRONIC, μπορείτε να συνομιλείτε σχεδόν τόσο φυσικά όσο και με έναν καλό φίλο. Το μόνο που χρειάζεται είναι πείτε δύο λέξεις: «Hey Mercedes»!

Μέσω του εργονομικού touchpad ρυθμίζονται και ελέγχονται σχεδόν τα πάντα, από το σύστημα πλοήγησης μέχρι τον ατμοσφαιρικό φωτισμό στο εσωτερικό. Η διαισθητική επιφάνεια αφής αναγνωρίζει ακόμα και το γραφικό χαρακτήρα και συνδυάζεται τέλεια με την οθόνη αφής.

Ταυτόχρονα το head-up display προβάλει ένα ευρύ πεδίο πληροφοριών στο παρμπρίζ ώστε η προσοχή του οδηγού να είναι πάντα επικεντρωμένη εκεί που πρέπει: στο δρόμο. Όλες οι πληροφορίες, όπως η ταχύτητα, τα επιτρεπτά όρια ταχύτητας ή οι υποδείξεις πλοήγησης προβάλλονται απευθείας στο οπτικό σας πεδίο. Ρεαλιστικά και έγχρωμα!

Το πακέτο βασικού εξοπλισμού π.χ. της A-Class περιλαμβάνει δύο οθόνες 7,0 ιντσών για τον πίνακα οργάνων και την οθόνη (αφής) των πολυμέσων, σπορ τιμόνι πολλαπλών λειτουργιών με πλήκτρα ελέγχου αφής αριστερά και δεξιά, θύρες USB (Type C), σύνδεση Bluetooth για τηλεφωνία και πηγές ήχου, σύστημα αναγνώρισης σημάτων κυκλοφορίας και touchpad.

Στο Premium πακέτο πλοήγησης περιλαμβάνονται ο πίνακας οργάνων και η οθόνη πολυμέσων των 10,25 ιντσών, διευρυμένες λειτουργίες MBUX, πλοήγηση, προεγκατάσταση για Live Traffic Information, touchpad και σύστημα αναγνώρισης σημάτων κυκλοφορίας. Η λειτουργία MBUX Augmented Reality για την πλοήγηση με τρισδιάστατη προβολή χαρτών είναι εντελώς νέα και προσφέρει βελτιωμένη προβολή των χαρτών με τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality). Η λήψη βίντεο του περιβάλλοντα χώρου που λαμβάνεται με τη βοήθεια της μπροστινής κάμερας επαυξάνεται με χρήσιμες πληροφορίες πλοήγησης, για παράδειγμα, τοποθετούνται αυτόματα βέλη ή οι αριθμοί των σπιτιών πάνω στην εικόνα της οθόνης αφής πολυμέσων.

Η συλλογή εφαρμογών Mercedes me μπορεί να τοποθετηθεί ως εικονίδιο στην οθόνη, με τρόπο φιλικό προς το χρήστη, και να τακτοποιηθεί ελεύθερα στην αρχική σελίδα, όπως όλες οι υπόλοιπες βασικές εφαρμογές. Άλλα κύρια χαρακτηριστικά είναι η ενσωμάτωση smartphone μέσω Android Auto, Apple CarPlay ή Mirrorlink, καθώς και η διεπαφή Bluetooth με λειτουργία ανοιχτής ακρόασης για τηλεφωνικές συνομιλίες με την ελάχιστη δυνατή απόσπαση της προσοχής του οδηγού. Επιπλέον, οι επιμέρους υπηρεσίες Mercedes me connect ομαδοποιούνται σε πακέτα εξοπλισμού. Η απόλυτη εμπειρία ήχου απογειώνεται με το surround ηχοσύστημα Burmester!

Συμπερασματικά το MBUX προσφέρει μια εντελώς νέα φιλοσοφία χειρισμού του αυτοκινήτου. Με διαίσθηση και με την ικανότητα να μαθαίνει καθημερινά, οπότε μετά από κάποιον καιρό θα σας γνωρίζει σχεδόν καλύτερα από ότι εσείς τον εαυτό σας.