ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Το SQ8, το κορυφαίο SUV κουπέ της Audi, είναι diesel με 435 ίππους

Το SQ8, το κορυφαίο SUV κουπέ της Audi, είναι diesel με 435 ίππους

Η Audi τον τελευταίο καιρό ακολουθεί έναν δικό της, ιδιαίτερο δρόμο για τις κορυφαίες σπορ εκδόσεις των μοντέλων της. Είναι όλες diesel, αποδεικνύοντας πως ο κινητήρας πετρελαίου όχι μόνο δεν πνέει τα λοίσθια, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, αλλά είναι alive and kicking που λένε και οι Αγγλοσάξωνες.

Έτσι μετά τα S4, S5, S6, S7 και SQ5 έναν κινητήρα πετρελαίου επέλεξε και για το SQ8, την top έκδοση του κορυφαίου κουπέ της, του Q8. Εδώ πρόκειται για έναν V8 4.000 κυβικών, ο οποίος διαθέτει δύο turbo και ένα ήπιο υβριδικό σύστημα (MHEV) μίζας- γεννήτριας με ιμάντα και ηλεκτρικό κύκλωμα 48 Volt που τον υποβοηθά στις πολύ χαμηλές στροφές και στις ρεπρίζ, έχοντας αποθηκεύσει ενέργεια που ανακτάται κατά το φρενάρισμα.

H απόδοσή του φτάνει τους 435 ίππους και τα 900 Nm, τιμές ιδιαίτερα καλές οι οποίες φυσικά εξασφαλίζουν και πολύ καλές επιδόσεις: 0-100 χλμ./ ώρα σε μόλις 4,8 δεύτερα και τελική -ηλεκτρονικά περιορισμένη- 250 χλμ./ ώρα.

Ενδιαφέρον είναι πως σε συνθήκες χαμηλού φορτίου ή ρολαρίσματος ο V8 μπορεί να τεθεί εκτός λειτουργίας για έως και 40 δευτερόλεπτα και με ταχύτητες που κυμαίνονται από τα 55 έως και τα 160 χλμ./ ώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ