ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Το Kia Telluride είναι υβριδικό, μεγάλο, πολυτελές και με ωραία εμφάνιση

Το Kia Telluride είναι υβριδικό, μεγάλο, πολυτελές και με ωραία εμφάνιση

Το Telluride που παρουσίασε η Kia στην πρώτη μεγάλη έκθεση της χρονιάς, στο Ντιτρόιτ, είναι μεν πρωτότυπο, αλλά συνολικά δεν απέχει πολύ από την κανονική παραγωγή. Και μπορεί η Kia να μην το έχει ακόμα αποφασίσει, αλλά με τη δυναμική που έχουν όλα τα SUV συνολικά και σε παγκόσμιο επίπεδο οι πιθανότητες είναι με το μέρος του. Ειδικά για τη μεγάλη αγορά των ΗΠΑ, όπου τζιπ σαν το Telluride, το μήκος των οποίων είναι γύρω στα 5,0 μέτρα χαρακτηρίζονται ως full size.

Υπεύθυνο για τη σχεδίασή του είναι το KDCA (Kia Design Center of America), το σχεδιαστικό κέντρο της εταιρείας στις ΗΠΑ με επικεφαλής τον Tom Kearns, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του απέλεξε κλασικές, δηλαδή ευθείες, για μεγάλο τετρακίνητο γραμμές, οι οποίες κατορθώνουν να δείχνουν ταυτόχρονα και σύγχρονες. Από την εικόνα δεν λείπει φυσικά μια παραλλαγή της χαρακτηριστικής μάσκας των Kia, της tiger nose που δημιούργησε ο Γερμανός σχεδιαστής και πρόεδρος πλέον της μάρκας, ο Peter Schreyer, στον οποία και πιστώνεται σημαντικό ποσοστό από την τρέχουσα επιτυχημένη πορεία της.

Εξίσου χαρακτηριστικές τόσο οι ζάντες των 22 ιντσών, όσο και οι πόρτες, οι οποίες ανοίγουν διάπλατα και με φορά αντίθετη μεταξύ τους, για να αποκαλύψουν ένα εσωτερικό σύγχρονο και άνετο. Με 3 σειρές καθισμάτων, για συνολικά 7 επιβάτες, εκ των οποίων οι 4 που κάθονται πιο μπροστά θα μετακινηθούν ιδιαίτερα άνετα. Ειδικά δε οι δύο της μεσαίας σειράς σε επίπεδο αεροπορικής business class και πάνω: με ξεχωριστά, πλήρως ανακλινόμενα καθίσματα που συνδυάζονται και με υποπόδια, καθώς και με συνεχή έλεγχο της κατάστασης της υγείας τους μέσω κατάλληλων αισθητήρων. Τα αποτελέσμα αυτού του συνεχούς check- up, φανταζόμαστε πως καταγράφονται, μεταξύ άλλων, η θερμοκρασία του σώματος και οι καρδιακοί παλμοί, αφενός προβάλλονται σε οθόνες ενσωματωμένες στις επενδύσεις των θυρών και αφετέρου χρησιμοποιούνται από το LER (Light Emitted Rejuvenation- φώτα αναζωογόνησης σε ελεύθερη απόδοση).

KIA TELLURIDE CONCEPT 8

Tα φώτα LED στην οροφή δρουν, πάντα σύμφωνα με την Kia, "θεραπευτικά" - Πηγή: Kia

Το τελευταίο αποτελείται από «θεραπευτικά» φώτα LED στην οροφή που λειτουργούν με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτρέπουν το jet lag και να βελτιώνουν τα επίπεδα ενέργειας των επιβατών, ενώ ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο εξοπλισμού του Telluride είναι το Swipe Command. Μια λεπτή οθόνη τοποθετημένη στην κεντρική κονσόλα της μεσαίας σειράς καθισμάτων από την οποία οι επιβάτες επιλέγουν την πηγή media που επιθυμούν με απλές κινήσεις των χεριών τους. Η όποια επιλογή τους ακούγεται είτε μέσω του ηχοσυστήματος της Harman Kardon είτε από τα διαθέσιμα ακουστικά της ίδιας εταιρείας, που όταν δεν χρησιμοποιούνται φορτίζονται ασύρματα στη βάση τους. Ασύρματη φόρτιση είναι διαθέσιμη και για κινητά, ενώ οθόνες υπάρχουν φυσικά και στο ταμπλό.

Το σύστημα πρόωσης του Kia Telluride, που όπως είπαμε δεν θα είναι έκπληξη αν σε εύθετο χρονικό διάστημα βρισκεται στα show room της μάρκας, τουλάχιστον σε αυτά των ΗΠΑ, είναι υβριδικό και αποτελείται από έναν V6 βενζίνης 3.500 κυβικών και έναν ηλεκτροκινητήρα. Και οι δύο μαζί έχουν συνδυαστική απόδοση 400 ίππων, ενώ ενεργοποιούνται μέσω ενός μπουτόν που αναγνωρίζει δακτυλικά αποτυπώματα. Το τελευταίο ίσως δεν δώσει το παρόν στην πιθανή έκδοση παραγωγής, για λόγους καθαρά πρακτικούς...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ