ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: Παράγεται ηλεκτρική ενέργεια από τα λάστιχα των αυτοκινήτων;

Αυτοκίνητο: Παράγεται ηλεκτρική ενέργεια από τα λάστιχα των αυτοκινήτων;

Στη σύγχρονη αυτοκινητοβιομηχανία η οποιαδήποτε δυνατότητα μείωσης των αναγκών σε ενέργεια ενός οχήματος είναι κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενη. Αυτός είναι και ο λόγος που οι μηχανικοί των κατασκευαστών αλλά και των προμηθευτών τους ανακαλύπτουν συνεχώς νέους τρόπους και δυνατότητες όχι μόνο για τον περιορισμό αλλά και για την παραγωγή ενέργειας.

Ηλεκτρικής στις πιο πολλές περιπτώσεις, όπως και σε αυτή που έχει εξελίξει η Sumitomo Rubber Industries -πρόκειται για τον 5ο μεγαλύτερο κατασκευαστή ελαστικών παγκοσμίως- σε συνεργασία με την Energy Harvest και τα τεχνολογικά κέντρα έρευνας και εξέλιξης στην Osaka της Ιαπωνίας.

Η ιδέα είναι πραγματικά πολύ απλή και αποτελείται από ένα στοιχείο με δύο ελαστικές επιφάνειες. Οι οποίες όταν έρχονται σε επαφή παράγουν στατικό ηλεκτρισμό, ο οποίος είναι αρκετός για να καλύψει τις ενεργειακές απαιτήσεις ενός συστήματος TPMS (Tyre Pressure Monitoring Systems- σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών) και των αισθητήρων του. Το οποίο περιλαμβάνεται πλέον στον υποχρεωτικό εξοπλισμό όλων των καινούργιων αυτοκινήτων.

Μέχρι τώρα οι ανάγκες αυτές καλύπτονται από μια μικρή μπαταρία που είναι ενσωματωμένη σε κάθε έναν από τους αισθητήρες και έχει θεωρητικά διάρκεια ζωής όσο και αυτή του ελαστικού.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ