ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: Η εξέλιξη των υβριδικών συστημάτων στη Φόρμουλα 1 είναι εντυπωσιακή

Αυτοκίνητο: Η εξέλιξη των υβριδικών συστημάτων στη Φόρμουλα 1 είναι εντυπωσιακή

Τα υβριδικά συστήματα αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του συνολικού συστήματος πρόωσης ενός σύγχρονου μονοθεσίου της Φόρμουλα 1. Και όπως συμβαίνει με όλους τους τομείς έτσι και εδώ η εξέλιξη είναι συνεχής.

Ενδεικτικό για αυτό είναι το βίντεο που μπορείτε να δείτε στη συνέχεια και το οποίο παρουσιάζει ο Andy Cowell. Ο οποίος είναι ο υπεύθυνος των συστημάτων υψηλών επιδόσεων της Mercedes-ΑMG, η οποία διαθέτει το πιο επιτυχημένο και μάλιστα με τεράστια διαφορά, σύστημα πρόωσης των τελευταίων ετών στο κορυφαίο μηχανοκίνητο σπορ.

Τα πρώτα συστήματα λοιπόν που χρησιμοποιήθηκαν πριν από 12 χρόνια, το 2007, ήταν τα γνωστά ERS (Energy Recovery System) και KERS (Κinetic Energy Recovery System). Όπως εξηγεί στη συνέχεια ο Cowell η απόδοσή τους ήταν μόλις 39%, ενώ το βάρος τους έφτανε συνολικά τα 107 κιλά.

Δύο χρόνια μετά, το 2009, η πρόοδος που είχε σημειωθεί ήταν ήδη τεράστια, μια και το ποσοστό αποδόσής τους είχε ήδη αγγίξει το 70% ενώ το βάρος τους είχε περιοριστεί κατά 75% και πλέον, στα μόλις 25,3 κιλά.

Τα τελευταίας γενιάς και σαφώς πιο πολύπλοκα υβριδικά συστήματα των σύγχρονων μονοθεσίων είναι βεβαίως πολύ πιο εξελιγμένα. Έτσι, το βάρος του έχει πλέον κατέβει κάτω από τα 20 κιλά ενώ ο βαθμός απόδοσής τους φτάνει το 96%!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ