ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ο εξηλεκτρισμός είχε και πάλι την τιμητική του στην έκθεση της Φρανκφούρτης

Ο εξηλεκτρισμός είχε και πάλι την τιμητική του στην έκθεση της Φρανκφούρτης

Αν κάποιος που ασχολείται από λίγο έως καθόλου με την αυτοκίνηση επισκεφθεί την έκθεση της Φρανκφούρτης τότε στο τέλος της βόλτας του θα είναι σίγουρος πως τα περισσότερα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους αυτού του κόσμου αν δεν είναι ηλεκτρικά είναι τουλάχιστον εξηλεκτρισμένα.

Στη πράξη μπορεί αυτό να μην ισχύει ακόμα αλλά τα επόμενα χρόνια, από τη στιγμή που οι πάντες παρουσιάζουν EVs, PHECs, ήπια υβριδικά, θα είναι μάλλον ο κανόνας σε ότι αφορά νέα μοντέλα.

Νέα μοντέλα όπως στην προκειμένη περίπτωση του ID.3 της VW, του πρώτου μοντέλου του γερμανικού ομίλου που βασίζεται στο καινούργιο πλαίσιο MEB που έχει εξελιχθεί αποκλειστικά για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και θέλει να γίνει, για να θυμηθούμε και την επωνυμία της μάρκας, το ηλεκτρικό αυτοκίνητο του λαού. Η τιμή του θα ξεκινά, όπως έχουμε ήδη γράψει, κάτω από τις 30.000 ευρώ.

Στο περίπτερο της Mercedes, εκτός από τις πολυάριθμες υβριδικές εκδόσεις -ξεχωρίζουμε την plug-in υβριδική GLE που μπορεί να καλύψει καθαρά ηλεκτρικά σχεδόν 100 χιλιόμετρα- την παράσταση κλέβει η Vision EQS. Που δεν είναι τίποτα άλλο από μια μελλοντική ηλεκτρική S-Class. Η όποια ίσως και να παρουσιαστεί το 2020, ενώ θα έχει προηγηθεί η EQV, η ηλεκτρική έκδοση της V-Class.

H Opel πέρα από τη συμβατική έκδοση του νέου Corsa παρουσίασε και την ηλεκτρική του, το e-Corsa, όσο και την αγωνιστική του που είναι επίσης ηλεκτρική, καθώς και την plug-in υβριδική εκδοχή του μεγάλου SUV της, του Grandland. H Mini έχει στο δικό της περίπτερο το πρώτο ηλεκτρικό της μοντέλο και η Seat το plug-in υβριδικό Taracco ενώ η Cupra, η σπορ υπο- μάρκα της το ηλεκτρικό πρωτότυπο Tavascan, που μοιάζει λίγο με μια μικρή Lamborghini Urus.

Η ίδια η Lamborghini παρουσίασε την επίσης υβριδική Sian, που δεν έχει μπαταρία αλλά υπερ- πυκνωτή στη θέση της, ενώ η Skoda παρουσίασε το ηλεκτρικό Citigoe IV και την plug-in υβριδική έκδοση του Superb. Υβριδικές εκδόσεις των Explorer και Tourneo Custom καθώς και των ολοκαίνουργων Kuga και Puma παρουσίασε και η Ford, ενώ στο περίπτερο της Honda βρίσκεται η έκδοση παραγωγής του πρώτου της ηλεκτρικού μοντέλου. Το Honda e που θα ξεκινά στη Γερμανία από 29.470 ευρώ. Η Hyundai παρουσίασε το ηλεκτρικό πρωτότυπο 45 EV Concept και το ηλεκτρικό αγωνιστικό e-TCR και η Audi το εντυπωσιακό AI-Trailer, αλλά και πολλές υβριδικές εκδόσεις. Μεταξύ αυτών και τo RS7 Sportback.

Η BMW παρουσίασε το I Next Vision που καταναλώνει υδρογόνο, καθώς και το Concept 4 Series Coupe με την εμφατική μάσκα που προλογίζει το κουπέ της νέας σειράς 4 που θα εμφανιστεί του χρόνου και θα έχει και υβριδική εκδοχή. Το παρόν έδωσε και η νέα X6, ενώ σημαντικές πρεμιέρες είναι τόσο αυτή του νέου Land Rover Defender όσο και των καινούργιων Renault Captur (επίσης με υβριδική έκδοση στο μέλλον) και Hyundai i10 -στη στάνταρ έκδοσή του και την Ν Line. Οι Κορεάτες παρουσίασαν και την περιορισμένης παραγωγής έκδοση Project C του hot hatch i30 N των 275 ίππων, η Opel το ανανεωμένο Astra με τους νέους κινητήρες, η Skoda τα πιο σπορ Scala και Kamiq Monte Carlo και η VW το ανοιχτό T-Roc.

Τέλος αξίζει να σημειώσουμε τις πολλές εταιρείες που δεν έδωσαν το παρόν στην έκθεση της Φρανκφούρτης -μεταξύ αυτών οι Alpine, Aston Martin, Citroen, Dacia, DS, Ferrari, Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Chrysler, Jeep, Chevrolet και Cadillac, Infiniti, Mazda, Mitsubishi, Nissan, Peugeot, Rolls Royce, Subaru, Suzuki, Toyota και Volvo- κάτι που πριν από λίγα χρόνια ήταν αδιανόητο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ