ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: Το Tavascan, το ηλεκτρικό SUV της Cupra, της σπορ μάρκας της Seat, είναι εντυπωσιακό

Αυτοκίνητο: Το Tavascan, το ηλεκτρικό SUV της Cupra, της σπορ μάρκας της Seat, είναι εντυπωσιακό

Το Tavascan είναι ένα χωριό 114 ψυχών στα Πυρηναία που περιβάλλεται από μια εντυπωσιακής ομορφιάς φύση. Το χωριό αυτό λοιπόν, κατά την προσφιλή συνήθεια της Seat την οποία υιοθετεί τώρα και η σπορ υπο- μάρκα της, έδωσε το όνομά του στο πρώτο πλήρως ηλεκτρικό πρωτότυπο SUV της Cupra.

Το οποίο παρουσιάστηκε στην έκθεση της Φρανκφούρτης και είναι πραγματικά όμορφο και εντυπωσιακό, θυμίζοντας λίγο και την Urus της Lamborghini. Ανεξάρτητα πάντως από το τελευταίο το Tavascan, με το αλά κουπέ αμάξωμά του δείχνει έντονα δυναμικό και σπορ, κάτι που φανταζόμαστε ήταν το καταρχήν ζητούμενο για τους σχεδιαστές της ισπανικής μάρκας.

Στα ιδιαίτερα γνωρίσματά του περιλαμβάνονται τόσο τα φωτιζόμενα σήματα της Cupra μπροστά και πίσω όσο και οι ζάντες των 22 ιντσών, ενώ ιδιαίτερα μελετημένη είναι τόσο η αεροδυναμική του, χαρακτηριστικός ο μεγάλος πίσω διαχύτης, όσο και η στοχευμένη ροή του αέρα για την ψύξη της συστοιχίας της μπαταρίας.

Ανάλογα εντυπωσιακή είναι και η εικόνα στο εσωτερικό με χυτές γραμμές και ιδιαίτερα άνετους χώρους. Όπως και στο αμάξωμα έτσι και εδώ χρησιμοποιούνται αρκετά στοιχεία από ανθακόνημα, ενώ από κει και πέρα υπάρχει μια οθόνη 12,3 ιντσών για τον πίνακα οργάνων και μια δεύτερη 13,0 ιντσών για το σύστημα infotainment. Η οποία έχει δυνατότητα περιστροφής προς το συνοδηγό, ενώ για την όσο το δυνατόν καλύτερη ακουστική απόδοση τα ηχεία είναι ενσωματωμένα στα τύπου μπάκετ καθίσματα. Κάθε επιβάτης πάντως έχει τη δυνατότητα να συνδεθεί ανεξάρτητα από τους άλλους με το δικό του smartphone.

Η βάση του Tavascan είναι το ειδικά εξελιγμένο για την ηλεκτροκίνηση πλαίσιο MEB του ομίλου Volkswagen, ενώ η κίνησή του εξασφαλίζεται από δύο ηλεκτροκινητήρες, έναν σε κάθε άξονα για χάρη και της τετρακίνησης, που αποδίδουν συνολικά 306 ίππους. Και εξασφαλίζουν ένα 0-100 χλμ./ ώρα σε 6,5 δεύτερα. Η τροφοδοσία τους γίνεται από μια μπαταρία 77 kWh η ενέργεια της οποίας επαρκεί για να καλυφθούν μέχρι και 450 χιλιόμετρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ