ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: Οι Alfa Romeo και Maserati μπορεί να έχουν σύντομα νέους ιδιοκτήτες. Κινέζους…

Αυτοκίνητο: Οι Alfa Romeo και Maserati μπορεί να έχουν σύντομα νέους ιδιοκτήτες. Κινέζους…

H Alfa Romeo είναι μια από τις πιο γνωστές ευρωπαϊκές μάρκες και παρόλο που τα τελευταία χρόνια η πορεία της είναι ξεκάθαρα πτωτική το κύρος της εξακολουθεί να παραμένει μεγάλο. Όπως και η πρόθεση αρκετών να την αγοράσουν από την FCA (Fiat Chrysler Automobiles).

Μεταξύ αυτών, εδώ και χρόνια, ο όμιλος Volkswagen, ο οποίος, σύμφωνα με τις φήμες επανήλθε πρόσφατα αλλά ο ιταλο- αμερικανικός όμιλος δεν προχώρησε καν σε συζητήσεις. Και αυτό, πάλι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές γιατί συζητά ήδη την πώλησή της, μαζί με τη Maserati, η δημοτικότητα της οποίας επίσης έχει μειωθεί σημαντικά. Ενδεικτικό για αυτό είναι πως ακόμα και η παραγωγή της Levante, έχει περιορισθεί στο 50% και αυτό σε μια περίοδο που οι πωλήσεις των πολυτελών SUV είναι αυξημένες.

Ο ενδιαφερόμενος για τις δύο παραδοσιακές ιταλικές εταιρείες, που θα μπορούσαν να είναι οι σπορ και πολυτελείς μάρκες του, είναι ο κινεζικός όμιλος της Geely, ο οποίος πάντως θα μπορούσε γενικά να αποτελέσει τον εταίρο που με αγωνία ψάχνει η FCA -θυμόσαστε ενδεχόμενα την πρόσφατη προσέγγισή της με τη Renault. Η Geely, στο πορτοφόλιο της οποίας ανήκουν η Volvo, η Lotus, η Smart και ένα σημαντικό ποσοστό της Daimler (Mercedes), δείχνει μια ιδιαίτερη αδυναμία στις ευρωπαϊκές μάρκες με βαρύ όνομα και τόσο η Alfa Romeo όσο και η Maserati καλύπτουν αυτή την προϋπόθεση.

Πάντως η τυχόν πώληση και των δύο θα αποτελούσε μεγάλη ανάσα για την FCA. Όχι μόνο γιατί θα γέμιζε τα ταμεία της αλλά και γιατί θα επιδρούσε θετικά στο ισοζύγιο των ρύπων της. Καθώς οι μεγάλοι σε κυβισμό κινητήρες και των δύο προσθέτουν πολλά γραμμάρια το χιλιόμετρο CO2 στο μέσο όρο του ομίλου. Ο οποίος μόλις τώρα παρουσίασε υβριδικές εκδόσεις κάποιων μοντέλων της Jeep, γεγονός που καταδεικνύει πως έχει μείνει πίσω στο συγκεκριμένο τομέα, ενώ για να καλύψει τα όρια αναγκάζεται να αγοράσει και μάλιστα ακριβά «ρύπους» από την Tesla. Λύση που φυσικά δεν μπορεί να είναι μακροπρόθεσμη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ