ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: Τα Audi Q3 και Q3 Sportback απέκτησαν κορυφαίες σπορ εκδόσεις RS Q3 με 400 ίππους

Αυτοκίνητο: Τα Audi Q3 και Q3 Sportback απέκτησαν κορυφαίες σπορ εκδόσεις RS Q3 με 400 ίππους

H Audi Sport ήταν ευθύς εξαρχής δεδομένο πως θα παρουσίαζε εκδόσεις RS των Q3 και Q3 Sportback -πρόκειται για το μικρό SUV κουπέ της γκάμας- μένοντας φυσικά πιστή στο δόγμα της «ένα αυτοκίνητο ένας κινητήρας».

Ο οποίος κινητήρας για την περίσταση δεν είναι άλλος από τον για 9 συνεχείς φορές κάτοχο του βραβείου «International Engine of the Year» πεντακύλινδρο turbo των 2.500 κυβικών. Που ξεχωρίζει τόσο με την απόδοσή του, που εδώ φτάνει τους 400 ίππους και τα 485 Nm, όσο και με τον χαρακτηριστικό ηχόχρωμά του.

Ο πεντακύλινδρος στα RS Q3 συνδυάζεται στάνταρ με ένα αυτόματο κιβώτιο S tronic με εφτά σχέσεις καθώς και με την τετρακίνηση quattro που κατανέμει αυτόματα τη διαθέσιμη ροπή ανάλογα με τις συνθήκες. Στάνταρ είναι και το drive select που ανάλογα με το επίπεδο εξοπλισμού έχει είτε 5 είτε 6 προγράμματα οδήγησης, τα αναβαθμισμένα φρένα, οι τροχοί των 20 ιντσών και η σπορ ανάρτηση που σε σχέση με τα πιο απλά μοντέλα είναι χαμηλωμένη κατά 10 χιλιοστά.

Προαιρετικά διατίθενται κεραμικά φρένα, ζάντες 21 ιντσών καθώς και η ανάρτηση RS Plus με Dynamic Chassis Control (DCC), όπου μια ηλεκτρικά ενεργοποιούμενη αναλογική βαλβίδα καθορίζει τη ροή λαδιού στα έμβολα των αμορτισέρ. Ταυτόχρονα το drive select ρυθμίζει και την απόσβεση των ειδικών αμορτισέρ, προσαρμόζοντάς την συνεχώς στην κατάσταση του δρόμου και τις συνθήκες οδήγησης.

Γεγονός είναι πως τόσο το RS Q3 όσο και το αντίστοιχο Sportback μπορούν να κινηθούν ιδιαίτερα γρήγορα μιας και το 0-100 χλμ./ ώρα είναι υπόθεση 4,5 δευτερολέπτων και για τα δύο και η τελική τους ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 χλμ./ ώρα. Προαιρετικά μπορεί να ανέβει και στα 280 χλμ./ ώρα.

Όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις τα δύο RS Q3 διαφοροποιούνται και οπτικά από τα αντίστοιχες στάνταρ εκδόσεις. Έτσι διαθέτουν μαύρες μάσκες Singleframe οι οποίες κατεβαίνουν ακόμα πιο χαμηλά, διαφορετικούς και ακόμα πιο επιθετικούς προφυλακτήρες με μεγάλες εισαγωγές αέρα, πιο τονισμένα κατά 10 χιλιοστά φτερά, ειδική αεροτομή RS στην πέμπτη τους πόρτα που αυξάνει και την κάθετη αεροδυναμική δύναμη στις υψηλές ταχύτητες, καθώς και μεγάλες διπλές οβάλ απολήξεις για την εξάτμιση.

Στο εσωτερικό κυριαρχούν τα σπορ καθίσματα με τις επενδύσεις από δέρμα και αλκαντάρα και τις τονισμένες ραφές, ενώ δεν λείπουν ούτε οι σπέσιαλ λεπτομέρειες ούτε και τα απαραίτητα λογότυπα. Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων (Audi Virtual Cockpit) είναι στάνταρ, ενώ το προαιρετικό Audi Virtual Cockpit Plus όχι μόνο είναι μεγαλύτερο αλλά έχει και ειδικές ενδείξεις RS, για την πίεση των ελαστικών, τη ροπή, την ισχύ, τους χρόνους γύρου πίστας, τις δυνάμεις g, τις μετρήσεις επιτάχυνσης, αλλά και μια φωτεινή ένδειξη για την αλλαγή ταχύτητα στην χειροκίνητη λειτουργία του κιβωτίου. Το παρόν δίνουν και όλα τα συστήματα διασύνδεσης και υποβοήθησης του οδηγού, ενώ υπάρχουν και πολλές δυνατότητες εξατομίκευσης.

Η λίστα των παραγγελιών για τα καινούργια Audi RS Q3 και RS Q3 Sportback θα ανοίξει το τελευταίο τρίμηνο του 2019, ενώ οι τιμές τους στη Γερμανία ξεκινούν από τις 63.500 και από τις 65.000 ευρώ αντίστοιχα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ