ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Δημοπρατήθηκαν supercars που κατασχέθηκαν από τον αντιπρόεδρο της Ισημερινής Γουινέας

Δημοπρατήθηκαν supercars που κατασχέθηκαν από τον αντιπρόεδρο της Ισημερινής Γουινέας
bonhams.com

Μια συλλογή από 25 supercars, που κατασχέθηκαν από τον αντιπρόεδρο της Ισημερινής Γουϊνέας, στο πλαίσιο μιας έρευνας ξεπλύματος μαύρου χρήματος στην Ελβετία, συγκέντρωσαν το ποσό των σχεδόν 27 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (21,6 εκατομμύρια ευρώ) σε μια δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε από τον οίκο Bonhams.

Μια λευκή Lamborghini Veneno Roadster του 2014 πωλήθηκε για το ποσό των 8,28 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, σε τιμή 50% υψηλότερη απ’ όσο υπολογιζόταν πριν από τη δημοπρασία, που διήρκησε τρεις ημέρες.

«Είναι το κορυφαίο έκθεμα της συλλογής και το σπανιότερο, ένα από τα μονάχα εννέα που κατασκευάστηκαν για την 50η επέτειο της Lamborghini» είπε ο Τζέιμς Νάιτ, ο επικεφαλής του τμήματος μηχανοκίνησης του Bonhams, μόλις ξεκίνησε η δημοπρασία, σε ένα golf club, στο χωριό Σεσρέ, 30 χλμ από τη Γενεύη.

Η ταυτότητα του αγοραστή δεν έχει αποκαλυφθεί.

Μεταξύ των πολυτελών οχημάτων που βγήκαν στο σφυρί βρίσκονταν: επτά Ferrari, τρεις Lamborghini, πέντε Bentley, μία Maserati και μία McLaren.

Εισαγγελείς της Γενεύης ανακοίνωσαν τον περασμένο Φεβρουάριο ότι έκλεισαν την έρευνα σε βάρος του Τεοδόρο Νγκουέμα Ομπιάνγκ για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και διασπάθιση δημοσίου χρήματος με αντάλλαγμα την πώληση των αυτοκινήτων και τη χρηματοδότηση κοινωνικών προγραμμάτων στην Ισημερινή Γουϊνέα.

Γνωστός ως Τεοδορίν, είναι ο γιος του προέδρου Τεοδόρο Ομπιάνγκ Νγκουέμα Μπασόγκο, που κυβέρνησε την Ισημερινή Γουϊνέα για 40 χρόνια. Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έκαναν λόγο για μία από τις πλέον διεφθαρμένες διακυβερνήσεις στον κόσμο.

Μια Aston Martin One-77 Coupe του 2011, σύμφωνα με τους διοργανωτές ένας «απόλυτος πύραυλος» πωλήθηκε για 1,55 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα , ενώ μια μαύρη Koenigsegg One-1 του 2015 συγκέντρωσε 4,6 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα.

Σύμφωνα με το Reuters, ένας συλλέκτης από το Ντουμπάι αγόρασε αρκετά από τα supercars.

Μια γκρι θωρακισμένη Rolls Royce Silver Spur του 1998, ένα αυτοκίνητο, σύμφωνα με τους διοργανωτές, «τέλειο για κάποιον που δεν έχει φίλους ή έχει εχθρούς» δημοπρατήθηκε για 86.250 ελβετικά φράγκα.

Μια Aston Martin Lagonda του 1956, ιδιοκτησίας του εκλιπόντος Κλοντ Νομπς, ιδρυτή του Φεστιβάλ Τζαζ του Μοντρό, ήταν μεταξύ των 50 οχημάτων που βρήκαν νέους ιδιοκτήτες.

Όπως επισημαίνεται στον κατάλογο, οι Rolling Stones, η Αρίθα Φράνκλιν, η Νίνα Σιμόνε, ο Ντέιβιντ Μπάουι και ο Φρέντι Μέρκιουρι είχαν την τύχη να ταξιδέψουν με το βίντατζ όχημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ