ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

O όμιλος Volkswagen επανεξετάζει το εργοστάσιο στην Τουρκία λόγω της εισβολής στη Συρία;

O όμιλος Volkswagen επανεξετάζει το εργοστάσιο στην Τουρκία λόγω της εισβολής στη Συρία;

Πριν από μερικές μέρες ο όμιλος Volkswagen ανακοίνωσε επίσημα πως θα κατασκευάσει το νέο του, μεγάλο εργοστάσιο στην Τουρκία -η άλλη υποψήφια χώρα ήταν η Βουλγαρία. Το εργοστάσιο αυτό, σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα είναι έτοιμο το 2022, θα έχει ετήσιο δυναμικό 300.000 αυτοκινήτων -τα 2/3 θα είναι VW Passat και το υπόλοιπα Skoda Superb- και θα αποτελέσει μια επένδυση της τάξης των 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αυτό που άλλαξε μέσα στο πραγματικά μικρό χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την επίσημη ανακοίνωση είναι η εισβολή των Τούρκων στη Συρία. Η οποία έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, είχε σαν αποτέλεσμα την επιβολή κυρώσεων από πλευράς ΗΠΑ και έχει αναγκάσει τα στελέχη του γερμανικού ομίλου να κάνουν δεύτερες σκέψεις αναφορικά με την επένδυσή τους στη γείτονα χώρα.

Έτσι σύμφωνα με το γερμανικό τύπο οι υπογραφές για το νέο εργοστάσιο -η περιοχή στην οποία θα αναγερθεί απέχει 40 χιλιόμετρα από τη Σμύρνη- καθυστερούν από την πλευρά των Γερμανών. Κι αυτό γιατί η συγκυρία για την υπογραφή της συμφωνίας είναι η χειρότερη δυνατή, μιας και η εικόνα του ομίλου μπορεί να πληγεί από τη στιγμή που στη Γερμανία υπάρχει αρκετά έντονη αντίδραση για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών στην Τουρκία.

Πάντως ο όμιλος Volkswagen δεν είναι ο μόνος γερμανικών συμφερόντων που προβληματίζεται από τη στάση της Τουρκίας αναφορικά με τη Συρία, αν και το πιο πιθανό είναι -ειδικά από τη στιγμή που και τα χρήματα και τα συμφέροντα είναι πολλά- πως όλα θα πάρουν το δρόμο τους με μια απλή εκεχειρία. Όταν φυσικά η Τουρκία και ο Ερντογάν έχουν πετύχει τους στόχους τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ