ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

To πανέξυπνο και κομψό σχεδιαστικά Kia ΧCeed αξίζει της προσοχής σας

To πανέξυπνο και κομψό σχεδιαστικά Kia ΧCeed αξίζει της προσοχής σας

Υπάρχουν κάποια αυτοκίνητα που ευθύς εξαρχής αντιλαμβάνεσαι πως είναι ιδιαίτερα και ξεχωριστά και σίγουρα το Kia XCeed είναι ένα από αυτά. Και αυτό οφείλεται στο ότι διαθέτει στοιχεία και χαρακτηριστικά που στην κατηγορία του απαντώνται σπάνια.

Επίσημα το Kia XCeed χαρακτηρίζεται ως CUV, δηλαδή ως Crossover Utility Vehicle και στην πράξη αυτό σημαίνει πως συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία από δύο κατηγορίες: αυτή των κλασικών hatchback που διακρίνονται για την ευελιξία και για τα πολύ καλά δυναμικά τους χαρακτηριστικά και αυτή των SUV που ξεχωρίζουν με τους άνετους χώρους και την αυξημένη απόστασή τους από το έδαφος.

Το XCeed λοιπόν πολύ έξυπνα τοποθετείται ανάμεσά τους, έχοντας μια ιδιαίτερα κομψή, σύγχρονη και νεανική εικόνα που δίνει έμφαση στο design σε κάθε της λεπτομέρεια. Από την εμφατική μάσκα και τη σχεδίαση της οροφής η κλίση της οποίας παραπέμπει άμεσα σε κουπέ, μέχρι τη διαμόρφωση του πίσω μέρους που είναι εξίσου χαρακτηριστικό και αναγνωρίσιμο με το εμπρός.

Το ολοκαίνουργιο ΧCeed αποτελεί μια από τις κορυφαίες στιγμές της σχεδιαστικής ομάδας της Kia, καθώς το αυξημένο πλάτος και οι ιδιαίτερες αναλογίες του εξασφαλίζουν ένα δυναμικό χαρακτήρα που το καθιστά πιο σπορ και ταυτόχρονα πιο κομψό από οποιοδήποτε συμβατικό SUV.

Ταυτόχρονα η αυξημένη απόστασή του από το έδαφος -η ελάχιστη τιμή της είναι τα 172 χιλιοστά και η μέγιστη τα 184 με ζάντες 16 και 18 ιντσών αντίστοιχα- το διαφοροποιούν σημαντικά από τα κλασικά hatchback. Εξασφαλίζοντάς του πέρα το ιδιαίτερο μοντέρνο look και τη δυνατότητα να κινηθεί χωρίς κανένα πρόβλημα σε ένα βατό χωματόδρομο και να φτάσει εύκολα το καλοκαίρι σε μια μακρινή παραλία και το χειμώνα σε ένα απομακρυσμένο χωριό ή σε ένα χιονοδρομικό.

Παράλληλα το XCeed είναι και ιδιαίτερα πρακτικό μέσα στην πόλη, χάρη στην πολύ καλή περιμετρική ορατότητα του οδηγού του σε σχέση με ένα συμβατικό hatchback και της ανάρτησής του με τις μεγάλες διαδρομές. Οι οποίες απορροφούν πιο αποτελεσματικά, λόγω και των υδραυλικών στοπ των αμορτισέρ, τις ανωμαλίες των αστικών δρόμων και όχι μόνο.

Συγκριτικά με ένα κλασικό SUV η θέση οδήγησης είναι πιο χαμηλή και ταιριάζει απόλυτα με το σπορτίφ χαρακτήρα του XCeed, ενώ συνολικά το εσωτερικό είναι μοντέρνο, ποιοτικό, ιδιαίτερα εργονομικό και high tech. Και αυτό γιατί είναι το πρώτο μοντέλο της Kia στο οποίο ο πίνακας οργάνων μπορεί να είναι ψηφιακός και μάλιστα με διαγώνιο 12,3 ιντσών και ιδιαίτερα μεγάλη ανάλυση 1920x720 pixels. Για πρώτη φορά χρησιμοποιείται και το νέο και ιδιαίτερα εξελιγμένο σύστημα infotainment της Kia. To Uvo Connect που συνδυάζεται με μια ιδιαίτερα κομψή, παραλληλόγραμμη και πολύ εύχρηστη οθόνη αφής, το μέγεθος της οποίας φτάνει μέχρι και τις πολύ εντυπωσιακές 10,1 ίντσες.

Φυσικά υπάρχουν όλες οι δυνατότητες διασύνδεσης smartphones καθώς και πολλά και εξελιγμένα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού. Μεταξύ αυτών το αυτόματο φρενάρισμα (ΑΕΒ), η προειδοποίηση μετωπικής σύγκρουσης (FCA), το ενεργό σύστημα διατήρησης λωρίδας (LKAS), η προειδοποίηση κόπωσης οδηγού (DAW) και η αυτόματη ρύθμιση της μεγάλης σκάλας των προβολέων (HBA), καθώς και ένα πολύ καλό σύστημα ημι- αυτόνομης οδήγησης.

Στην ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια των επιβαινόντων συμβάλλουν και οι LED προβολείς, ενώ στην άνεση και την διασκέδασή τους το προαιρετικό premium ηχοσύστημα της JBL.

Ανεξάρτητα πάντως από την παρουσία του τελευταίου οι μέχρι και πέντε επιβάτες του XCeed θα ταξιδέψουν με ιδιαίτερη άνεση, καθώς οι χώροι του είναι μεγάλοι, ανάλογοι ενός αντίστοιχου κλασικού SUV, με απόλυτα ικανοποιητικό εσωτερικό ύψος στο πίσω κάθισμα παρά την κλίση της οροφής. Όσο για τα 426 λίτρα του πορτμπαγκάζ είναι απόλυτα ικανοποιητικά, ενώ αν υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερες ανάγκες υπάρχει η δυνατότητα αναδίπλωσης της πλάτης του πίσω καθίσματος. Που για πρώτη φορά σε μοντέλο της Kia διαιρείται σε τρία τμήματα (40:20:40), με αποτέλεσμα να μπορούν να μεταφερθούν αντικείμενα συνολικού όγκου 1.378 λίτρων.

Ο σπορτίφ χαρακτήρα του XCeed αποκαλύπτεται και στο δρόμο, με την εξαιρετική του οδική συμπεριφορά, τα μεγάλα περιθώρια πρόσφυσης, τις περιορισμένες κλίσεις στις στροφές, αλλά και το απόλυτα ικανοποιητικό επίπεδο άνεσης.

Η πολύ καλή εικόνα του XCeed ολοκληρώνεται από τους ιδιαίτερα σύγχρονους, ισχυρούς και οικονομικούς κινητήρες του, τον τρικύλινδρο turbo 1.0 T-GDi των 120 ίππων, τον τετρακύλινδρο 1.4 T-GDi με τους 140 ίππους, τον 1.6 T-GDi των 204 ίππων και τoν diesel των 1.600 κυβικών και των 115 ή 136 ίππων. Ο πετρελαιοκινητήρας θα κινεί και την ήπια υβριδική έκδοση 48V Hybrid που θα ακολουθήσει στο μέλλον, ενώ θα υπάρχει και plug-in υβριδική εκδοχή.

Το ολοκαίνουργιο και ιδιαίτερα έξυπνο και ενδιαφέρον Kia ΧCeed είναι άμεσα διαθέσιμο στις ειδικές, ιδιαίτερα πλούσια εξοπλισμένες Launch Editions και με τιμές που ειδικά για το λανσάρισμά του ξεκινούν από τις 20.590 ευρώ.