ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

To Mitsubishi Outlander PHEV είναι πραγματικά ξεχωριστό

To Mitsubishi Outlander PHEV είναι πραγματικά ξεχωριστό

Τα PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicles) είναι σε θέση να προσφέρουν καθαρά ηλεκτρική κίνηση για αρκετά χιλιόμετρα μέσα στην πόλη, όταν στις μεγαλύτερες αποστάσεις κινούνται υβριδικά. Δηλαδή και με την ενεργοποίηση του κινητήρα εσωτερικής καύσης και κατά συνέπεια χωρίς το άγχος της εξάρτησης από την αυτονομία της μπαταρίας που χαρακτηρίζει ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τεχνολογικά προηγμένου και εξαιρετικά επιτυχημένου plug-in υβριδικού το Mitsubishi Outlander PHEV. Tο πρώτο plug-in υβριδικό SUV στον κόσμο που διατίθεται σε συνολικά 50 χώρες και έχει αναδειχτεί σε παγκόσμιο best seller στην κατηγορία του.

Το όπως προαναφέραμε προηγμένο τεχνολογικά σύστημα πρόωσης του Mitsubishi Outlander PHEV βασίζεται σε έναν πολύ αποδοτικό κινητήρα βενζίνης 2.400 κυβικών με 135 ίππους, ο οποίος συνδυάζεται με δύο εξελιγμένους ηλεκτροκινητήρες, έναν 82 ίππων στον εμπρός άξονα και έναν 95 ίππων στον πίσω, με αποτέλεσμα η συνδυαστική ισχύς να φτάνει στους εντυπωσιακούς 224 ίππους. Λόγω της συχνής χρήσης της καθαρά ηλεκτρικής κίνησης το πιο «πράσινο» Mitsubishi έχει εξαιρετικά χαμηλές εκπομπές CO2: μόλις 46 γραμμάρια το χιλιόμετρο σύμφωνα με τον καινούργιο και κοντά στην καθημερινή χρήση κύκλο WLTP.

Η τελευταίας γενιάς μπαταρία ιόντων λιθίου με ενεργειακή χωρητικότητα 13,8 kWh εξασφαλίζει την κάλυψη 57 χιλιομέτρων σε αμιγώς ηλεκτρική λειτουργία, ενώ η συνολική αυτονομία ξεπερνά τα 600 χιλιόμετρα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό η μπαταρία και η αποκλειστικά ηλεκτρική κίνηση μπορεί να καλύπτει πλήρως τις καθημερινές σας μετακινήσεις. Και με την ικανότητα του Outlander να εξοικονομεί κινητική ενέργεια μέσω της ανάκτησης πέδησης, η οποία μπορεί να γίνει αυτόματα ή κατ’ επιλογή από το σχετικό διακόπτη στο τιμόνι, έχετε όλα τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης δίχως κανένα άγχος.

Η επιλογή της ηλεκτροκίνησης μπορεί να γίνει και επιλεκτικά μέσω του διακόπτη EV με μέγιστο όριο ταχύτητας τα 135 χλμ./ ώρα.

Για την πλήρη φόρτιση της μπαταρίας σε μια κοινή οικιακή πρίζα 10 Amp χρειάζονται 5,5 ώρες, ενώ σε σημείο ταχυφόρτισης μέσα σε μόλις 25 λεπτά της ώρας η μπαταρία έχει φτάσει το 80% της χωρητικότητάς της. Σε κάθε περίπτωση μια ειδική εφαρμογή σας ενημερώνει ή σας δίνει τη δυνατότητα από απόσταση να ρυθμίσετε τους χρόνους φόρτισης ή να προγραμματίσετε την προθέρμανση ή την ψύξη του εσωτερικού.

Άξια λόγου και αναφοράς είναι η 8ετής εγγύηση που συνοδεύει τη μπαταρία, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως η Mitsubishi διαθέτει πρόγραμμα επισκευής της. Δηλαδή υποστηρίζει πλήρως την τυχόν αποκατάστασή της μετά τη λήξη της εγγύησης με χαμηλό κόστος και σε μικρό χρονικό διάστημα.

Τόσο στις καθημερινές μετακινήσεις όσο και σε τυχόν αποδράσεις το Outlander PHEV προσφέρει μία συναρπαστική εμπειρία οδήγησης διατηρώντας όλα τα πλεονεκτήματα ενός SUV που μπορεί να επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ./ ώρα σε 10,5 δεύτερα και να αναπτύξει ταχύτητα που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 170 χλμ./ ώρα. Ταυτόχρονα διαθέτει και την εξελιγμένη τετρακίνηση 4WD που συνεργάζεται με την τεχνολογία S-AWC (Super All Wheel Control) που αρχικά είχε εξελιχθεί για τα αγωνιστικά αυτοκίνητα της μάρκας. Το S-AWC κατανέμει αυτόματα τη ροπή και την πρόσφυση σε κάθε τροχό με αποτέλεσμα αυτό το καινοτόμο σύστημα τετρακίνησης να προσφέρει βέλτιστη σταθερότητα και απόδοση τόσο στην άσφαλτο όσο και πέρα από αυτήν.

Εξωτερικά, το μήκους 4,695 μέτρων Outlander PHEV ξεχωρίζει με την πρώτη ματιά από τη δυναμική του μάσκα που αποτελεί ενιαίο σύνολο με τους κομψούς προβολείς που διαθέτουν τεχνολογία LED τόσο για τη μεγάλη όσο και για τη μικρή «σκάλα». Επίσης, υπάρχει αυτόματη ρύθμιση ύψους δέσμης προβολέων με βάση το φορτίο, την επιτάχυνση και το φρενάρισμα, για βέλτιστη ορατότητα σε οποιεσδήποτε συνθήκες.

Ο χώρος αποσκευών των 463 λίτρων σημαίνει ότι μπορείτε να μετακινήσετε τα πάντα, από βαλίτσες μέχρι παιδικά καροτσάκια. Επίσης τα πίσω καθίσματα μπορούν να διπλωθούν, επιτρέποντας την άνετη μεταφορά δύο ποδηλάτων βουνού. Επίσης κάτω από το δάπεδο αποσκευών και στο πίσω μέρος του υπάρχει επιπλέον χώρος ιδανικός για την αποθήκευση του καλωδίου φόρτισης. Γενικά πάντως η πρακτικότητα κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Για παράδειγμα, η 5η πόρτα ανοίγει είτε με το πλήκτρο του κλειδιού, είτε με ένα κουμπί στο ταμπλό ή με ένα διακόπτη στην ίδια την πόρτα.

Ο ποιοτικός διάκοσμος προσφέρει πλήρη διασύνδεση και υπόσχεται άνετες και ξεκούραστες μετακινήσεις.

Στην κεντρική κονσόλα υπάρχει μια πολύ εύχρηστη και γρήγορη σε απόκριση οθόνη αφής από την οποία ελέγχονται πολλές λειτουργίες, όπως είναι μεταξύ άλλων και η ECO σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας και την αυτονομία. Από κει και πέρα το Smartphone Link Display σας επιτρέπει να ενσωματώσετε εύκολα το smartphone σας χρησιμοποιώντας είτε το Android Auto είτε το Apple CarPlay. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Spotify, τους χάρτες Google και τις άλλες αγαπημένες σας εφαρμογές, καθώς και να τις χειρίζεστε με φωνητικό έλεγχο. Επίσης υπάρχει και κάμερα οπισθοπορεία με περιμετρικό έλεγχο 360 μοιρών για εύκολο και ασφαλή κίνηση προς τα πίσω. Φυσικά το Outlander PHEV προσφέρει όλα τα σύγχρονα συστήματα άνεσης, ασφάλειας και υποβοήθησης οδηγού δημιουργώντας ένα αόρατο δίχτυ προστασίας.

Η παραγωγή του αυτοκινήτου γίνεται στην Ιαπωνία ενώ η εταιρία προσφέρει εγγύηση για την απόδοση της μπαταρίας, καθώς και πρόγραμμα επισκευής της, σε περίπτωση που χρειαστεί. Το κόστος, για τη βασική έκδοση Intense Plus, ανέρχεται στις 45.900 ευρώ, ενώ με 54.900 ευρώ ακολουθεί η ακόμα πιο πλούσια Instyle Plus Navi.