ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: H Aston Martin παρουσίασε το δικό της υπερ- πολυτελές SUV, την DBX

Αυτοκίνητο: H Aston Martin παρουσίασε το δικό της υπερ- πολυτελές SUV, την DBX

Τα υπερ- πολυτελή SUV αυξάνονται και πληθύνονται, μιας και μετά την Bentley Bentayga που άνοιξε το χορό, τη Lamborghini Urus και τη Rolls Royce Cullinan το παρόν δηλώνει πλέον και η Aston Martin με την πολύ- αναμενόμενη DBX.

Η οποία, όπως άλλωστε και οι άλλοι εκπρόσωποι αυτής της μικρής μεν αλλά υψηλής σε χρηματική αξία κατηγορίας, είναι θηριώδης, μιας και το μήκος της ξεπερνά τα 5,0 μέτρα και το πλάτος της είναι στα 2,0 μέτρα. Αισθητικά δεν απουσιάζει φυσικά η χαρακτηριστική μάσκα της παραδοσιακής βρετανικής εταιρείας, που συνδυάζεται με ένα έντονα ανάγλυφο καπό. Στο πίσω μέρος, πέρα από την οπτική σύνδεση των πίσω φώτων χαρακτηριστική είναι η παρουσία τόσο μια αεροτομής στο πάνω μέρος της πέμπτης πόρτας όσο και ενός αεροδυναμικού χείλους ακριβώς κάτω από το παρμπρίζ, που φαίνεται σαν να οριοθετείται από τα δύο αυτά στοιχεία.

Στο εσωτερικό, όπως άλλωστε περιμένει κανείς, η πολυτέλεια είναι διάχυτη, ενδιαφέρουσα είναι η σχεδιαστική προσέγγιση της κονσόλας, ενώ το high tech στίγμα εξασφαλίζεται από τον ψηφιακό πίνακα οργάνων και την οθόνη αφής -με διαγώνιο 12,3 και 10,25 ιντσών αντίστοιχα- του συστήματος infotainment. To οποίο, όπως και αρκετά άλλα ηλεκτρονικά προέρχεται από τη Mercedes με την οποία η Aston Martin έχει συνεργασία.

Αυτός είναι και ο λόγος που και ο κινητήρας της DBX, ο bi-turbo V8 των 4.000 κυβικών είναι το γνωστό σύνολο της AMG, που εδώ αποδίδει 550 ίππους και 700 Nm, συνδυάζεται με ένα αυτόματο κιβώτιο 9 σχέσεων και εξασφαλίζει πολύ καλές επιδόσεις (0-100 σε 4,5 δεύτερα και τελική ταχύτητα 291 χλμ./ ώρα), παρά τα 2.245 κιλά του βάρους της. Η τετρακίνηση μπορεί να κατευθύνει το 100% της διαθέσιμης ροπής στον πίσω άξονα, στον εμπρός φτάνει το πολύ το 47% της, ενώ η πνευματική ανάρτηση, που είναι συνδεδεμένη με ηλεκτρικό κύκλωμα 48V, μπορεί να μεταβάλλει την απόσταση από το έδαφος, μειώνοντάς την κατά 50 χιλιοστά ή αυξάνοντάς την κατά 45. Επίσης είναι και ενεργητική μειώνοντας τις κινήσεις και τις κλίσεις του αμαξώματος, ενώ διαθέσιμα είναι συνολικά 6 προγράμματα οδήγησης: το στάνταρ GT και τα Sport, Sport+, Terrain, Terrain+ και Individual. Εντυπωσιακές είναι και οι ζάντες των 22 ιντσών, ενώ οι δίσκοι των φρένων είναι 410 χιλιοστά μπροστά και 390 πίσω.

H Aston Martin DBX απευθύνεται κυρίως σε πελάτες της μάρκας στην Κίνα, τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή και τις ΗΠΑ, ενώ η τιμή της στην Ευρώπη θα ξεκινά από τις 193.500 ευρώ (Γερμανία).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ