ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Το ημιφορτηγό της Tesla, το Cybertruck, παρουσιάστηκε επίσημα και σοκάρει με την εμφάνισή του

Το ημιφορτηγό της Tesla, το Cybertruck, παρουσιάστηκε επίσημα και σοκάρει με την εμφάνισή του

Ιδιαίτερο το λες, όμορφο δεν το λες και γεγονός είναι πως το μοντέλο παραγωγής του ημιφορτηγού της Teslα έχει ξεπεράσει από πλευράς εμφάνισης και τα πιο περίεργα υποθετικά σχέδιά του που είχαν εμφανιστεί.

Αν κρίνουμε από την επίσημη παρουσίασή του, όπου εμφανίστηκε με οχήματα που είχαν κάνει την εμφάνισή τους σε πασίγνωστες ταινίες επιστημονικής φαντασίας όπως το Blade Runner ή το Back to the Future, το space ήταν μάλλον ένα από τα ζητούμενα. Ίσως όχι σε τόσο μεγάλη δόση.

Τα πιο γήινα δεδομένα του αναφέρουν την κατασκευή του από ατσάλι ιδιαίτερα υψηλής αντοχής, που όπως μπορείτε να δείτε αντέχει ακόμα και σε επίθεση με βαριοπούλα. Ο Elon Musk λέει πως αντιστέκεται και σε πυροβολισμούς από όπλα με διαμέτρημα 9 χιλιοστών και πως ιδιαίτερα ανθεκτικά είναι και τα κρύσταλλά του, παρόλο που έγιναν χίλια κομμάτια στην επίδειξη επί σκηνής.

Η αντοχή πάντως στη σκληρή χρήση είναι πρωταρχικά ζητούμενο σε ένα αγροτικό, όπως ζητούμενο είναι και το μεγάλο ωφέλιμο φορτίο και η δυνατότητα ρυμούλκησης. Έτσι λοιπόν το Cybertruck έχει καρότσα μήκους 1,98 μέτρων, μπορεί να μετακινήσει έως 1.587 κιλά και να σύρει τρέιλερ συνολικού βάρους έως και 6.350 κιλά. Ταυτόχρονα έχει δυνατότητες παροχής ρεύματος σε ηλεκτρικά εργαλεία, ενώ ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι η ύπαρξη πνευματικής ανάρτησης, που μπορεί να αυξήσει την απόστασή του από το έδαφος μέχρι και τα 41 εκατοστά, γεγονός που τους εξασφαλίζει μεγάλες δυνατότητες κίνησης πέρα από την άσφαλτο.

H βασική έκδοση του ημιφορτηγού της Tesla έχει έναν ηλεκτροκινητήρα στον πίσω άξονα, οπότε είναι πισωκίνητο, ενώ από κει και πέρα υπάρχουν δύο τετρακίνητες εκδόσεις. Με δύο και τρεις κινητήρες, για τους οποίους όπως και για τη μπαταρία η αμερικανικής εταιρεία δεν δίνει στοιχεία. Αυτό που είναι γνωστό είναι πως η κορυφαία εκδοχή θα ολοκληρώνει το 0-60 μίλια την ώρα (96 χλμ./ ώρα) σε λιγότερα από 2,9 δεύτερα, ενώ η αντίστοιχη τιμή για την βασική είναι τα πολύ καλά για την κατηγορία 6,5 δεύτερα. Η αυτονομία θα κυμαίνεται από τα 400 χιλιόμετρα της στάνταρ έκδοσης μέχρι τα 800 της top.

Η έκδοση του Cybertruck που παρουσιάστηκε είναι η τετράθυρη με θέσεις για συνολικά 6 επιβάτες, ενώ στο μινιμάλ εσωτερικό του δεσπόζει η οθόνη αφής των 17 ιντσών.

Οι πωλήσεις του pick up της Tesla θα ξεκινήσουν προς τα τέλη του 2021 και οι τιμές του στις ΗΠΑ θα ξεκινούν από τις 39.900 δολάρια για τη βασική έκδοση και από τις 69.900 δολάρια για την κορυφαία -όσο έχει δηλαδή και το top Ford F 150 που εδώ και δεκαετίες είναι το best seller στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ