ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: Τα ηλεκτρικά Mini θα φτιάχνονται στο μέλλον και στην Κίνα

Αυτοκίνητο: Τα ηλεκτρικά Mini θα φτιάχνονται στο μέλλον και στην Κίνα

H Κίνα είναι τόσο μεγάλη αγορά που κανείς δεν μπορεί να την παραβλέψει. Και αν αυτό ισχύει μια φορά για τα συμβατικά μοντέλα ισχύει στο πολλαπλάσιο για τα ηλεκτρικά, μιας και η ασιατική χώρα όχι μόνο είναι πρώτη σε πωλήσεις EVs, τόσο σε απόλυτα νούμερα όσο και αναλογικά, αλλά και δίνει και κίνητρα. Τα οποία δικαιολογούν την περαιτέρω ανάπτυξη.

Ταυτόχρονα οι Κινέζοι έχουν αναπτύξει τεχνολογία και έχουν αποκτήσει τεχνογνωσία στην ηλεκτροκίνηση, κάτι που τους καθιστά σημαντικούς συνεργάτες, με αποτέλεσμα να ανακοινώνονται joint ventures με ευρωπαϊκές εταιρείες.

Τελευταία σε αυτή τη λίστα η BMW, που σε συνεργασία με την Great Wall ίδρυσε τη Spotlight Automotive. Η τελευταία θα ανεγείρει ένα καινούργιο εργοστάσιο στην Κίνα στο οποίο θα κατασκευάζονται αποκλειστικά τα νέα ηλεκτρικά Mini καθώς και ηλεκτρικά μοντέλα της Great Wall. Η ετήσια δυναμικότητα του εργοστασίου, που αναμένεται να είναι έτοιμο το 2022, θα φτάνει τις 160.000 μονάδες, με την επένδυση να είναι της τάξης των 650 εκατομμυρίων ευρώ.

Ταυτόχρονα οι δύο εταιρείες θα αναπτύξουν και θα εξελίξουν από κοινού νέα ηλεκτρικά μοντέλα, ενώ αυτή δεν είναι η μόνη συνεργασία που έχει η BMW στην Κίνα και αφορά την ηλεκτροκίνηση. Κι αυτό γιατί η πλήρως ηλεκτρική iX3 θα κατασκευάζεται εκεί από του χρόνου από κοινού με την Brilliance.

Πάντως η βρετανική εταιρεία του ομίλου BMW διευκρίνισε πως η καρδιά και η έδρα της μάρκας θα εξακολουθεί να είναι το εργοστάσιο της Οξφόρδης στη Μεγάλη Βρετανία και πως αυτό της Κίνας θα προσθέσει παραγωγικό δυναμικό και ευελιξία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ