ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: Η δεύτερη γενιά της επιτυχημένης Mercedes GLA ψήλωσε και ξεκινά από τα 1.330 κυβικά

Αυτοκίνητο: Η δεύτερη γενιά της επιτυχημένης Mercedes GLA ψήλωσε και ξεκινά από τα 1.330 κυβικά

Πρεμιέρα για την πολύ-αναμενόμενη καινούργια εκδοχή του πιο επιτυχημένου SUV της Mercedes, της GLA. Στη δεύτερη γενιά της μπορεί να μην άλλαξε ριζικά εικόνα με την πρώτη ματιά, αλλά άλλαξε αναλογίες.

Και αυτό γιατί πλεον είναι σημαντικά πιο ψηλή, κατά 10 ολόκληρα εκατοστά και πιο φαρδιά (κατά 30 χιλιοστά), ενώ την ίδια στιγμή το μήκος της έχει μειωθεί κατά 15 χιλιοστά.

Οι νέες αναλογίες την καθιστούν πιο επιβλητική, πιο αεροδυναμική (συντελεστής οπισθέλκουσας 0,28) καθώς και ακόμα πιο SUV, ενώ την ίδια στιγμή η αισθητική συνέχεια σε σχέση με την προηγούμενη πια γενιά και η υιοθέτηση στοιχείων από τη νέα A-Class τη διαφοροποιούν σαφώς από την επίσης νέα και πιο γωνιώδη GLB.

Οι αλλαγές στις εξωτερικές διαστάσεις συνδυάζονται και με μια αύξηση του μεταξονίου κατά 30 χιλιοστά, πλέον φτάνει τα 2.699 χιλιοστά, γεγονός που έχει θετική επίδραση στην άνεση των επιβατών και κυρίως όσων κάθονται πίσω που έχουν σαφώς μεγαλύτερο αέρα για τα πόδια τους σε σχέση με την προηγούμενη γενιά. Το μέγεθος του πορτμπαγκάζ κυμαίνεται από τα 435 έως τα 1.430 λίτρα και το πίσω κάθισμα μπορεί να μετατοπιστεί κατά 14 εκατοστά για να πριμοδοτήσει είτε το χώρο για τους επιβάτες είτε για τις αποσκευές.

Από κει και πέρα ακολουθείται η επιτυχημένη συνταγή των άλλων προσθιοκίνητων μοντέλων της Mercedes με τον ελεύθερο πίνακα οργάνων που στη βασική του έκδοση αποτελείται από δύο οθόνες 7,0 ιντσών, ενώ στην κορυφαία ανεβαίνουν στις 10,25 ίντσες. Ο σχεδιασμός έχει προσαρμοστεί στον πιο SUV προσανατολισμό του μοντέλου, ενώ φυσικά το παρόν δηλώνουν τόσο το σύστημα infotainment MBUX με την ψηφιακή βοηθό Mercedes όσο και πολλά συστήματα υποβοήθησης.

Η γκάμα της νέας Mercedes GLA ξεκινά με την εισαγωγική GLA 200 που κινείται από τον τετρακύλινδρο turbo των 1.332 κυβικών και των 163 ίππων της μάρκας, έχει να επιδείξει πολύ καλές επιδόσεις (0-100 χλμ./ ώρα σε 8,7 δεύτερα, τελική ταχύτητα 210 χλμ./ ώρα) έχει στάνταρ αυτόματο κιβώτιο (7G-DCT) και φυσικά παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας.

Στη συνέχεια υπάρχουν οι GLA 220 και 250 των 2.000 κυβικών και των 190 και 224 ίππων αντίστοιχα, ενώ κορυφαία συνολικά έκδοση είναι η τετρακίνητη AMG GLA 35 των 306 ίππων. Οι εκδόσεις diesel ξεκινούν πλέον από τα 2.000 κυβικά και θα είναι οι GLA 200 d με 150 ίππους και η GLA 220 d με 190.

Στην πορεία θα ακολουθήσει η plug-in υβριδική έκδοση GLA 250e EQ Power με το τετρακύλινδρο των 1.332 κυβικών, ηλεκτροκινητήρα, συνδυαστική ισχύ 220 ίππων και ηλεκτρική αυτονομία 64 χιλιομέτρων χάρη στη μπαταρία των 15,6 kWh. Φυσικά, αναμένεται και η top AMG GLA 45, με τους έως και 421 ίππους.

Οι πωλήσεις της νέας Mercedes GLA θα ξεκινήσουν την άνοιξη και σε τιμές που δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί αλλά θα είναι πάνω κάτω στα ίδια επίπεδα με αυτά της απερχόμενης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ