ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: H ηλεκτρική BMW iX3 θα έχει 286 ίππους και 440 χιλιόμετρα αυτονομίας

Αυτοκίνητο: H ηλεκτρική BMW iX3 θα έχει 286 ίππους και 440 χιλιόμετρα αυτονομίας

Κατά τη διάρκεια του 2020 θα αρχίσουν οι πωλήσεις της iX3, του πρώτου πλήρους ηλεκτρικού SUV της BMW, το οποίο όπως λέει και η ονομασία του θα έχει πολλά κοινά με την X3 και θα κατασκευάζεται στην Κίνα.

Η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε ήδη κάποια στοιχεία για το σύστημα πρόωσής του, στο οποίο ο ηλεκτροκινητήρας, η μετάδοση και τα ηλεκτρονικά θα αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο, προκειμένου να μειωθεί τόσο το βάρος τους όσο και ο όγκος που καταλαμβάνουν. Η απόδοση θα φτάνει τους 286 ίππους και τα 400 Nm, ενώ κινητήριοι τροχοί θα είναι οι πίσω.

Ενδιαφέρον εδώ είναι πως ο ηλεκτροκινητήρας, που όπως και οι μπαταρίες ανήκουν στην Πέμπτη γενιά ανάλογων συστημάτων της BMW, δεν χρειάζεται σπάνιες γαίες, ενώ ταυτόχρονα και οι νέου τύπου μπαταρίες χρειάζονται μόλις το 1/3 του κοβαλτίου σε σχέση με τις συμβατικές. Η προμήθεια τόσο του κοβαλτίου που απαιτείται όσο και του λιθίου γίνεται απευθείας από τη BMW.

Η καθαρή ενεργειακή χωρητικότητα των μπαταριών είναι 74 kWh και εξασφαλίζουν μια αυτονομία της τάξης των 440 χιλιομέτρων κατά WLTP. Αυτό σημαίνει μια κατανάλωση μικρότερη των 20 kWh για κάθε 100 χιλιόμετρα, τιμή ιδιαίτερα καλή για το μέγεθος και το βάρος του μεσαίου ηλεκτρικού SUV που θα ανταγωνίζεται άμεσα τη Mercedes EQC.

Οι μπαταρίες αυτής της νέας γενιάς έχουν να επιδείξουν και μια καλύτερη σχέση βάρους- ενεργειακής πυκνότητας σε σχέση με τις μέχρι τώρα. Η θέση τους είναι στο δάπεδο του αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα να μη χάνεται χώρος ούτε από την καμπίνα των επιβατών αλλά ούτε και από το πορτμπαγκάζ.

Οπτικά η iX3 θα διακρίνεται κυρίως από την κλειστή της μάσκα που επιδρά θετικά στην αεροδυναμική και συμβάλλει με τη σειρά της στην επίτευξη μιας όσο το δυνατόν μεγαλύτερης αυτονομίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ