ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

To Toroidion 1MW είναι ηλεκτρικό φινλανδικό hyper car με 1.360 άλογα

To Toroidion 1MW είναι ηλεκτρικό φινλανδικό hyper car με 1.360 άλογα

Η ηλεκτροκίνηση πέρα από όλα τα άλλα δίνει, ακόμα και σε μικρούς κατασκευαστές, τη δυνατότητα να εξελίξουν και να παρουσιάσουν αυτοκίνητα με ιπποδυνάμεις που προκαλούν δέος και που για συμβατικά σύνολα εσωτερικής καύσης ανήκουν στη στρατόσφαιρα του απίθανου.

Αυτοκίνητα σαν αυτό της φινλανδικής Toroidion, που κάθε άλλο παρά τυχαία ονομάζεται 1MW. Κι αυτό γιατί οι 4 συνολικά ηλεκτροκινητήρες του, δύο για τους εμπρός τροχούς και άλλοι δύο για τους πίσω, αποδίδουν ισχύ 1 MegaWatt, τιμή που αν θέλουμε να την εκφράσουμε σε ίππους αντιστοιχεί σε 1.360. Νούμερο εξωπραγματικό, όπως εξωπραγματικές είναι και οι επιδόσεις που ανακοινώνουν οι Φινλανδοί και οι οποίες έχουν προκύψει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, με προσομοιώσεις και μαθηματικούς υπολογισμούς: 0-400 χλμ./ ώρα σε μόλις 11,0 δεύτερα και τελική που ξεπερνά τα 450.

Βέβαια αν κινηθεί κανείς με αυτούς τους ρυθμούς η μπαταρία θα αποφορτίζεται εξίσου γρήγορα με το ρυθμό που ανεβαίνουν τα χλμ./ ώρα, ενώ με πιο νορμάλ χρήση η αυτονομία που εξασφαλίζει, πάντα σύμφωνα με την Toroidion είναι 500 χιλιόμετρα.

TOROIDION 1MW 20

Ισχύς 1.350 ίππων και εντυπωσιακή εμφάνιση για το φινλανδικό hyper car. Πηγή: Toroidion

Ενδιαφέρον είναι πως το φινλανδικό hyper car παρόλο που μπορεί να κινηθεί εξαιρετικά γρήγορα δεν διαθέτει αεροδυναμικά βοηθήματα που θα του εξασφάλιζαν μεγαλύτερη σταθερότητα όσο ανεβαίνει η ταχύτητά του. Προφανώς αυτό έχει επιτευχθεί με την προσεκτική μελέτη της αεροδυναμικής του, ενώ η εμφάνισή του είναι μεν εντυπωσιακή, χάρη και στις πόρτες του που ανοίγουν προς τα πάνω ενσωματώνοντας και μεγάλο μέρος της οροφής, αλλά ταυτόχρονα και διακριτική. Παράλληλα οι στρογγυλοί προβολείς αποτελούν μια ρετρό νότα.

Η εξέλιξη του Toroidion 1ΜW κράτησε περίπου 4 χρόνια, ενώ όσοι το παραγγείλουν θα πρέπει να κάνουν 2 χρόνια υπομονή μέχρι να το παραλάβουν, έχοντας προκαταβάλει το 50% της τελικής τιμής του, η οποία, ανάλογα με τον εξοπλισμό, θα κυμαίνεται από 1,5 έως 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Όπως δείχνουν τα πράγματα τα ηλεκτρικά hyper cars δεν είναι μόνο πανίσχυρα. Είναι και πανάκριβα.

Ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του 1ΜW είναι αφενός ο εξαερισμός του εσωτερικού του γίνεται με κατανάλωση ηλιακής ενέργειας και αφετέρου η δυνατότητα αντικατάστασης των μπαταριών του. Οι οποίες απασφαλίζουν από το εσωτερικό, αφαιρούνται και τοποθετούνται άλλες πλήρως φορτισμένες. Ο λόγος που μπορεί να γίνει αυτό είναι η πρόθεση της φινλανδικής εταιρείας να συμμετέχει κάποια στιγμή σε αγώνες αντοχής σαν τις 24 Ώρες του Le Mans, τρέφοντας φιλοδοξίες ακόμα και για τη νίκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ