ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Γιατί το Tesla Cybertruck μπορεί να μην κυκλοφορήσει ποτέ στην Ευρώπη;

Γιατί το Tesla Cybertruck μπορεί να μην κυκλοφορήσει ποτέ στην Ευρώπη;

Το Cybertruck, το ηλεκτρικό αγροτικό της Tesla, έχει προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον και ας πρόκειται προς το παρόν μόνο για πρωτότυπο, που θα περάσει τα επόμενα χρόνια στο στάδιο της κανονικής παραγωγής.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε να υλοποιηθούν κάποιες διαφοροποιήσεις σε σχέση με αυτό που έχουμε δει μέχρι στιγμής. Δηλαδή να προστεθούν εξωτερικοί καθρέφτες, να μειωθεί το μέγεθος των τροχών και να αμβλυνθούν κατά πάσα πιθανότητα οι ακμές του αμαξώματος. Ακόμα όμως και αν γίνουν αυτά θεωρείται πολύ δύσκολο το Cybertruck να πάρει έγκριση τύπου για την Ευρώπη. Η οποία δίνεται από κοινοτικούς φορείς και όχι από τις ίδιες τις κατασκευάστριες εταιρείες όπως στις ΗΠΑ.

Το μεγάλο θέμα σύμφωνα με μηχανικούς εξειδικευμένους σε τέτοιου είδους διαδικασίες έχει να κάνει με την ασφάλεια. Καταρχήν των άλλων μελών της κυκλοφορίας και κυρίως των πιο αδύναμων που είναι πως οι ποδηλάτες και οι πεζοί.

Έτσι η μεγάλη ακαμψία του εμπρός μέρους είναι για τη συγκεκριμένη περίπτωση αρνητικό στοιχείο, μιας και τόσο ο προφυλακτήρας όσο και το καπό δεν θα μπορούν μάλλον να απορροφήσουν τα ποσά ενέργειας που πρέπει προκειμένου να προστατεύσουν τους πεζούς σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση.

Η ακαμψία του πλαισίου και του αμαξώματος αν είναι έτσι όπως την έχει περιγράψει ο Elon Musk -όπως έχουμε γράψει προσφέρει και αντιβαλλιστική προστασία- μπορεί να θέτει σε κίνδυνο και την ασφάλεια των επιβαινόντων. Και αυτό γιατί ένα μεγάλο ποσό της ενέργειας που εκλύεται σε μια σύγκρουση θα φτάνει στους επιβάτες και σε αυτήν την περίπτωση ακόμα και η προστασία που προσφέρουν οι αερόσακοι είναι υπό αμφισβήτηση.

Κατά συνέπεια για να μπορεί η Tesla να πουλήσει το Cybertruck της και στην Ευρώπη θα πρέπει να κάνει σημαντικές μετατροπές στη βασική δομή του, κάτι που όχι μόνο δεν είναι εύκολο αλλά είναι και ιδιαίτερα ακριβό, στην περίπτωση που η εξέλιξή του έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Από κει και πέρα ένα επιπλέον ζήτημα είναι και οι διαστάσεις του, καθώς με μήκος 5,89 μέτρων είναι μεγαλύτερο από όλα τα αντίστοιχα pick-up που κυκλοφορούν στους ευρωπαϊκούς δρόμους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ