ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: Τα τούρκικα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι γεγονός και έχουν ενδιαφέρουσες προδιαγραφές

Αυτοκίνητο: Τα τούρκικα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι γεγονός και έχουν ενδιαφέρουσες προδιαγραφές

Πιστή στις εξαγγελίες της, η Τουρκία παρουσίασε τα πρωτότυπα δύο μοντέλων αυτοκινήτων της TOGG, όπου TOGG η κοινοπραξία πέντε εταιρειών που έχει σα στόχο την εξέλιξη και την κατασκευή τουρκικών εθνικών αυτοκινήτων. Για το σκοπό αυτό μάλιστα θα ανεγερθεί ένα καινούργιο εργοστάσιο στη βορειοανατολική περιοχή της επαρχίας της Προύσας (Bursa) και πιο συγκεκριμένα στο Gemlik. Ο στόχος είναι να παρουσιαστούν πέντε διαφορετικά μοντέλα έως το 2030 και οι πωλήσεις του πρώτου να ξεκινήσουν το 2022.  

H παρουσία των δύο πρωτοτύπων έγινε με την ενεργή συμμετοχή του ισχυρού άντρα της Τουρκίας του Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος θυμήθηκε και την προηγούμενη, σχεδόν προ εξηκονταετίας (1961) προσπάθεια της Τουρκίας για την παραγωγή ενός τούρκικου αυτοκινήτου. Τo Devrim όπως λεγόταν δεν είχε περάσει το στάδιο του πρωτότυπου, για αυτό και ο Ερντογάν είπε «το Devrim τότε το είχαν σταματήσει. Τώρα όμως δεν θα μπορέσουν να κάνουν το ίδιο με αυτά τα αυτοκίνητα», προσθέτοντας πως «τα κάναμε όλα μόνοι μας, δεν αγοράσαμε τίποτα».

Τα δύο πρωτότυπα που παρουσιάστηκαν είναι ένα ηλεκτρικό σεντάν και ένα αντίστοιχο SUV, με μάλλον συντηρητική εμφάνιση η οποία πιστώνεται στο στούντιο Pininfarina. Οι σχεδιαστές του οποίου δεν καινοτόμησαν μιας και υπάρχουν πολλά κοινά με άλλες δημιουργίες τους, όπως το βιετναμέζικο VinFast.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της TOGG Gürcan Karakaş θα υπάρχουν δύο εκδοχές συστημάτων πρόωσης, που μάλλον, καθώς δεν αναφέρθηκε σε κάποιο συγκεκριμένο μοντέλο θα αφορούν και τα δύο. Η βασική θα έχει ένα ηλεκτροκινητήρα 200 ίππων στον πίσω άξονα, αυτονομία τουλάχιστον 300 χιλιομέτρων και επιτάχυνση 0-100 χλμ./ ώρα σε 7,6 δεύτερα.

Στη δεύτερη και κορυφαία οι ηλεκτροκινητήρες θα είναι δύο, οπότε θα υπάρχει και τετρακίνηση. Η συνδυαστική απόδοσή τους θα φτάνει τους 400 ίππους, το 0-100 χλμ./ ώρα θα ολοκληρώνεται σε 4,8 δεύτερα, η αυτονομία θα φτάνει τα 500 χιλιόμετρα και η φόρτιση της μπαταρίας, έως το 80% της χωρητικότητάς της θα διαρκεί μόλις 30 λεπτά -προφανώς σε ισχυρό ταχυφορτιστή.

Από κει και πέρα οι Τούρκοι λένε πως αρχικά θα υπάρχει δυνατότητα αξιοποίησης των δυνατοτήτων της τεχνολογία 5G. σύστημα ημι-αυτόνομης οδήγησης 2ου επιπέδου και στην πορεία και 3ου, καθώς και ένας ψηφιακός «ολογραφικός βοηθός» (Holographic Assistant). Με τον τελευταίο θα παρέχεται μια «μοναδική εμπειρία χρήσης», πάντα σύμφωνα με τους υπευθύνους της TOGG, μιας και το σύστημα θα παρακολουθεί τις κινήσεις των ματιών και θα προβάλλει με τη βοήθεια αλγορίθμων πληροφορίες -πιθανότατα στο παρμπρίζ- ή θα ενεργοποιεί λειτουργίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ