ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ο Carlos Ghosn κατηγορεί ευθέως την Ιαπωνία και τη Nissan

Ο Carlos Ghosn κατηγορεί ευθέως την Ιαπωνία και τη Nissan

Ο Carlos Ghosn, ο άνθρωπος που έσωσε τη Nissan από τον αφανισμό, δημιούργησε τη συμμαχία Renault Nissan Mitsubishi και βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας εξαιτίας της μυθιστορηματικής απόδρασής του από την Ιαπωνία, όπου ήταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, τήρησε την υπόσχεσή του. Και έδωσε στο Λίβανο, όπου έχει καταφύγει, συνέντευξη Τύπου.

Σε αυτήν τη συνέντευξη τύπου λοιπόν, όπου έδειξε πως δικαίως θεωρείται χαρισματικός και επικοινωνιακά, θέλησε να εξηγήσει τους λόγους της απόδρασής του από την Ιαπωνία όπου περίμενε τη δίκη του αλλά και να αποκαταστήσει όσο γινόταν τη χαμένη αξιοπιστία του. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειάς του λοιπόν έβαλε ενάντια στο Ιαπωνικό σωφρονιστικό σύστημα, αναφέροντας πως στις 130 ημέρες της κράτησής του στη φυλακή μπορούσε να κάνει ντους μόλις δύο φορές την εβδομάδα, διάβαζε την αλληλογραφία με την οικογένειά του μέσα από ένα τζάμι, ανακρινόταν για 8 ώρες καθημερινά και είχε απομονωθεί πλήρως από την οικογένεια και τους φίλους του αλλά και από το εργασιακό του περιβάλλον.

Ο Ghosn ανέφερε πως θεωρεί την υπόθεσή του στημένη και μια σκευωρία στην οποία μετέχουν Ιάπωνες πολιτικοί -δεν κατονόμασε κανένα προκειμένου, όπως είπε, να μη δημιουργήσει προβλήματα στο Λίβανο- στελέχη της Nissan -ανέφερε τον πρώην πρόεδρό της Hiroto Saikawa- και Ιάπωνες εισαγγελείς. Ο στόχος της κατά Ghosn σκευωρίας ήταν η προστασία της Nissan, η αποφυγή του μεγαλύτερο ελέγχου της από το μέτοχο πλειοψηφίας Renault και η εξασφάλιση μελλοντικά της πλήρους ανεξαρτησίας της.

Για τις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί, μεταξύ άλλων πρόκειται για την αγορά ή ανακαίνιση πολυτελών ακινήτων στη Βραζιλία, την Ολλανδία και το Λίβανο μέσω μιας θυγατρικής της Nissan και χρέωση μιας ιδιωτικής εκδήλωσής του στο παλάτι των Βερσαλλιών στην ιαπωνική εταιρεία, είπε πως το κίνητρο ήταν να πληγεί η εικόνα, η προσωπικότητα και η αξιοπιστία του.

Επίσης είπε πως στο μέλλον θα παρουσιάσει και άλλα ντοκουμέντα που αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς του, ενώ στην ερώτηση για το αν η δίκη του θα ήταν δίκαιη απάντησε κατηγορηματικά όχι. Και συμπλήρωσε πως στο 99% των δικών στην Ιαπωνία ο κατηγορούμενος καταδικάζεται, ενώ πριν του έχουν ασκηθεί έντονες πιέσεις προκειμένου να ομολογήσει την ενοχή του.

Η εγγύηση των 12,4 εκατομμυρίων ευρώ που είχε καταβάλει πηγαίνει στο ιαπωνικό κράτος, ενώ το σίγουρο είναι πως ο Ghοsn κάθε άλλο παρά εύκολος αντίπαλος είναι για την Ιαπωνία και τη δικαιοσύνη της. Τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης τον παρουσιάζουν, δικαίως, ως άνθρωπο με εκρηκτικό χαρακτήρα που διέφυγε από τη δικαιοσύνη για να μην καταδικαστεί ξοδεύοντας εκατομμύρια δολάρια για το σκοπό αυτό αλλά από την άλλη ο Γαλλο- Λιβανέζος πρώην top μάνατζερ έχει εκθέσει ανεπανόρθωτα και το ιαπωνικό δικαστικό σύστημα αλλά και το κράτος και την ασφάλεια που παρέχει καθώς μπόρεσε να φύγει από τη χώρα, ενώ ήταν υπό κράτηση, χωρίς να τον ενοχλήσει κανείς. Και μάλιστα από μια χώρα που είναι από τις πιο προηγμένες τεχνολογικά παγκοσμίως.

Το βέβαιο είναι πως το σίριαλ Ghosn θα έχει αρκετά ακόμα επεισόδια…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ