ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η καμπάνια της Νέας Ζηλανδίας για τη χρήση της ζώνης ασφαλείας σοκάρει αλλά πείθει!

Η καμπάνια της Νέας Ζηλανδίας για τη χρήση της ζώνης ασφαλείας σοκάρει αλλά πείθει!

Τα αυτοκίνητα εδώ και αρκετά χρόνια έχουν τέτοια δομή πλαισίου που απορροφά την ενέργεια που εκλύεται σε μια σύγκρουση προκειμένου η καμπίνα των επιβατών να παραμένει όσο το δυνατόν άθικτη. Παράλληλα είναι εφοδιασμένα με πολλούς αερόσακους, που παρέχουν επιπλέον προστασία και αυξάνουν και άλλο το επίπεδο της παθητικής ασφάλειας σε περίπτωση ατυχήματος. Που για μη γίνει το τελευταίο υπάρχει πλέον μια πληθώρα ηλεκτρονικών συστημάτων ασφάλειας και υποβοήθησης, που εξασφαλίζουν με τη σειρά τους ένας εξίσου υψηλό επίπεδο ενεργητική ασφάλειας.

Όμως όσο προσεγμένη και να είναι η δομή ενός πλαισίου, όσοι αερόσακοι και αν υπάρχουν, η θετική τους επίδραση περιορίζεται και μάλιστα σημαντικά αν ο οδηγός και οι επιβάτες δεν χρησιμοποιούν το πλέον καθοριστικό στοιχείο ασφάλειας. Τη ζώνη, την οποία κάποιοι εξακολουθούν να μην βάζουν.

Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη χώρα μας. Συμβαίνει π.χ. και στη Νέα Ζηλανδία, όπου σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα κάθε χρόνο περίπου 90 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στο δρόμο ακριβώς επειδή δεν είχαν χρησιμοποιήσει τη ζώνη ασφαλείας.

Προκειμένου λοιπόν να ευαισθητοποιήσουν και όσους εξακολουθούν να μην δένονται στο αυτοκίνητο οι αρχές της δημιούργησαν την καμπάνια «Belt up- Live on» (σε ελεύθερη απόδοση «βάζει ζώνη συνεχίζεις να ζεις») με τις φωτογραφίες που μπορείτε να δείτε στο gallery μας. Φωτογραφίες που απεικονίζουν τα σημάδια (αιματώματα) που άφησε στα σώματα ατόμων που είχαν εμπλοκή σε ατύχημα η ζώνη ασφαλείας. Τα σημάδια προκύπτουν γιατί το σώμα πιέζεται στη ζώνη με δύναμη που είναι ανάλογη του 20πλάσιου του σωματικού του βάρους, ενώ το σημαντικό εδώ είναι πως όλοι επέζησαν και μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους. Αν δεν φορούσαν ζώνες οι φωτογραφίες τους θα ήταν πολύ διαφορετικές…

Μια καμπάνια, οποιασδήποτε μορφής, για τη χρήση της ζώνης ασφαλείας θα ήταν πάντως μια πολύ καλή κίνηση και στη χώρα μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ